Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7954 Ryfylkemuseet får økonomisk støtte til vedlike-hold og konservering på jekta «Brødrene af Sand

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 7. desember 2022 besluttet å innvilge kr. 240.000 til ovennevnte prosjekt

Etter årleg sjekk på slip fekk vi rapport frå Ryfylke trebåtbyggeri i 2021 om at det vil vere nødvendig med ei omfattande reinsing, reparasjonar og ny maling av skroget på jekta «Brødrene af Sand». Dette omfattar også sjekk og skifte av skroggjennomføringar, rorbeslag og kjølbolt som førebyggande konserveringstiltak. Dette er såpass omfattande utvida vedlikehald og preventive konserveringstiltak, at det ikkje kan gjennomførast gjennom vanleg drift.

Historie og dagens bruk av båten
Fraktefartøyet Brødrene af Sand ble bygd i 1866 på Dokksklar i Yrkesfjorden. Båten blei nytta til sildafart på Østersjøen og seinare i fjordafart frå Østhusvik og Sand i Ryfylke. I 1997 gjekk fartøyet gjennom ei omfattande istandsetting. Båten blei då tilbakeført til utsjåande frå 1905, så langt det var praktisk mogleg. Båten var ferdigrestaurert frå Hardanger Fartøyvernsenter i 1999. Sidan då har Ryfylkemuseet og Venneforeininga hatt ansvar for vedlikehald og drift av båten.

Brødrene af Sand er i dag ein viktig del av Rogaland si maritim historieformidling, samt ein god representant for de tidlegaste fraktejektene langs Norskekysten. Brødrene af Sand er en av de siste Ryfylke-jektene som framleis flytar og er svært interessant i vernesamanheng. Fartøyet fekk status som verneverdig skip frå Riksantikvaren i 2000.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss