Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7840 Stiftelsen Den gamle krigsskole får økonomisk støtte til rehabilitering av taket i Tollbugata 10

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 20. oktober 2022 besluttet å innvilge kr. 12 millioner til ovennevnte prosjekt

Stiftelsen UNI er allerede blant de største enkeltstående bidragsytere for å redde det nasjonale kulturminnet, Den Gamle Krigsskole. I tillegg til tidligere donasjoner, ble også Selskabet for Oslo Byes Vel hedret med Skadevernprisen for 2020 bl.a. for arbeidet med Tollbugata 10.

Alle vet at en truet bygning må først ha et tett tak før man kan redde resten. Slik er det også med Den Gamle Krigsskole, som i mer enn ti år har hatt en plastpresenning som eneste taktekking for deler av taket.

Krigsskolens eiendom i Tollbugaten 10 ble allerede i 1934 oppført på Riksantikvarens liste over svært verdifulle kulturminner i statlig eie, som en viktig del av Norges militære anlegg og som sådan betraktet å representere et fysisk utrykk for den norske stats historie.

Selv om eiendommen ikke ble fredet etter bygningsfredningsloven den gang, ble bygningene likevel betraktet som administrativt fredet med Riksantikvaren som antikvarisk myndighet. Fredningen ble formalisert ved forskrift 06.05.2004. Eiendommen består av hovedbygning med fløyer mot Dronningensgate, og tre sidebygninger mot gårdsrommet. Mot Dronningensgate er anleggets opprinnelige stall som på midten av 1800-tallet ble ombygget til en stor sal.

En nylig dendrologisk datering av takkonstruksjonen viser at denne må være fra begynnelsen av 1700-tallet. Mansardtaket er derfor etter alt å dømme fra tidlig 1700-tall, ikke fra 1760. Mye av bygningshistorien er derfor uutforsket og en bygnings-arkeologisk i forbindelse med den nødvendige istandsettingen, vil kunne gi mye ny kunnskap.

Behov for istandsetting
Selv om en slik istandsetting vil kunne gi mye verdifull viten om bygningshistorien, er den først og fremst tvingende nødvendig ettersom tilstanden er kritisk etter mange år med manglende og delvis feil vedlikehold. Det er meget alvorlige konstruktive svekkelser som i stor grad er i utvikling og som ikke på noen måte er stabilisert. Setningsskadene er foruroligende og blir stadig verre.

Arkitekt og bygningsantikvar Lars Roede har i en artikkel beskrevet årsakene slik:
«Byggegrunnen i Kvadraturen var et landskap med fjellrygger i retning nordvest-sørøst, mellom daler fylt med løsmasser. Krigsskolens hovedfløy står på en rygg, mens sidefløyene står på gyngende grunn. Sprekker i murverket tyder på at grunnen ytterst mot Dronningens gate svikter, slik at fløyene heller stadig mer utover og «løsner» fra hovedfløyen. Sprekkene i murverket er «klassiske» bygningsskader – slike oppstår stadig fordi mye av bygningsmassen i byen står delvis på fjell, delvis på fundament av tre som råtner hvis grunnvannstanden synker.»

Riksantikvaren gir sin tilslutning til denne vurderingen. Dette understreker hvor viktig det er å refundamentere bygningsmassen så snart som mulig. Ytterligere utsettelse vil kunne øke skadeomfanget i betydelig grad og medføre at kostnadene stadig vil øke jo lenger man venter med dette.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss