Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7826 Anno Museum, avd. Norsk Skogmuseum, får økonomisk støtte til utstillingsprosjektet "FERSKVANN - de dyrebare dråpene

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 20. oktober 2022 besluttet å innvilge kr. 500.000 til ovennevnte prosjekt

Anno Norsk skogmuseum har nasjonalt ansvar for å informere om skogen og utmarksnæringene. Museet er et attraktivt besøksmål for familier, reiseliv og skoleverk. Gjennom opplevelsespregede formidling er de en arena som når et bredt lag av befolkningen. I normalår besøkes av rundt 100 000 personer fra inn- og utland. Museet er en samfunnsrelevant aktør som tar opp aktuelle utfordringer og problemstillinger lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Nå ønsker de en ny, permanent utstillingssatsing; FERSKVANN – de dyrebare dråpene.

Vi lever i en tid der natur utsettes for trusler ved klimaendringer, forurensning og menneskelige inngrep. Alt dette påvirker vannkretsløpet negativt. Ferskvann er en livsnødvendig ressurs og vårt viktigste næringsmiddel. Det internasjonale naturpanelets (IPBES) alarmerende rapport (2019) viser at menneskelig aktivitet setter naturen under hardt press. Den hevder at det kreves en gjennomgripende samfunnsendring for at vi skal beskytte naturen og livsgrunnlaget vårt. Norsk skogmuseum ser på det som sitt samfunnsansvar å fokusere på disse viktige temaene og kunne tilby våre gjester relevant formidling om stadig mer aktuelle samfunnsutfordringer.

Utstillingen skal ta for seg den fundamentale ressursen ferskvann, som er avgjørende for alt liv, men som også er under hardt press. Utstillingen vil omhandle biologisk mangfold i ferskvann, samt bærekraftig bruk og forvaltning av denne ressursen. I tillegg skal de besøkende få innsikt i klima-, natur- og miljøutfordringer relatert til ferskvann. Vi vil skape fascinasjon for artsmangfoldet, og gi innsikt i denne grunnleggende og sårbare ressursens store betydning for bærekraftig samfunnsutvikling.
Gjennom den nye satsningen vil Norsk skogmuseum skape bevissthet og økt kunnskap om ferskvann, konsekvenser av bruk og misbruk av denne ressursen. Slik skaper vi forståelse for vannets verdi for samfunnet og at noe må gjøres for å ta vare på ferskvannet. Samtidig vil vi gi innsikt i denne grunnleggende og sårbare ressursens store betydning for å oppnå mange av FNs bærekraftsmål og internasjonale målsetninger for bærekraftig utvikling. Utstillingen vil gi en nødvendig kunnskapsutvikling og bevissthet som samfunnet trenger i møte med de globale og nasjonale klima-og naturutfordringene.

Innenfor et areal på 460m2 skal utstillingen FERSKVANN utfordre, opplyse og begeistre de besøkende, og skape undring for det yrende artsmangfoldet. Utstillingen vil inneholde ferskvannsakvarium, forskningsformidling, opplevelsesrike arealer med interaktivitet, digitale formidlingsgrep, spennende lys- og utstillingsdesign og forundringsstasjoner tilpasset alle aldre. Utstillingen ivaretar universell utforming.

Den opplevelsespregede formidlingen i utstillingen vil kunne endre forbrukeratferd, og dermed påvirke alt fra miljø til folkehelse og bærekraftig utvikling. Gjennom konkrete eksempler vil vi skape engasjement og inspirasjon og vise at det nytter for hver enkelt å gjøre noe for å stoppe den negative utviklingen.

Ferskvannsutstillingen retter seg særlig mot skoleverket og lærerplanene, og våre undervisningsopplegg tilpasses læringsmålene. I utstillingen vil naturfag være særlig sentralt og passe rett inn i fagfornyelsen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss