Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7819 Førde Bygdalag får økonomisk støtte til restaurering av Tinghuset i Førde

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 20. oktober 2022 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

"Tinghuset" i Førde, Sveio kommune, er bygget i 1881 og har blitt brukt til alt fra tinghus, bank, lensmannskontor, landbrukskontor, bibliotek og forsamlingslokale osv. Bygget er de siste årene brukt av Førde Kvinne-og familielag som har tatt godt vare på huset, men det er nå behov for en større restaurering.

Førde Bygdalag kjøpte huset av Sveio Kommune i 2021 og har nå startet et restaureringsprosjekt med egen prosjektgruppe. Prosjektgruppen samarbeider godt med Sveio kommune og Sunnhordaland Museum på Stord.

De ønsker å øke aktiviteten/bruk av bygget samt skape et samlingspunkt for alle med interesse for kulturhistorie i bygda. De ønsker å skape en samhandling på tvers av interessegrupper og en arena for å ta vare på bygdehistorie. Ha dørene åpne slik at allmenheten kan komme inn og ta seg en kopp kaffe hvis de har behov for å være sosiale eller bare ha noen å snakke med.

Huset har et stort behov for rehabilitering med nytt tak, nye vinduer og noe kledning.

Verneverdi:
Sveio kommune stadfestar at Tinghuset i Førde, er prioritert med omsynssone i kulturminneplanen for Sveio. Omsynssona omfattar det gamle bygdemiljøet, som er det einaste historiske tettstadsmiljøet i kommunen. Tinghuset er sentralt i dette miljøet, både ved fysisk plassering og i kraft av funksjonen bygningen har hatt som administrasjonslokale frå tida då Førde var del av Vikebygd kommune. Dette er òg det einaste av dei gamle administrasjonsbygga i kommunen som blir teke vare på. Huset har såleis ein særskilt status i Sveio kommune.

Førde bygdelag overtok huset frå Sveio kommune i 2021. Kommunen ser svært positivt på at dei ønskjer å restaurera bygget og nyttar fagleg rettleiing i arbeidet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss