Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7805 Bardufoss Flyklubb får økonomisk støtte til motoroverhaling på Piper Cub veteranfly

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 20. oktober 2022 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Bardufoss flyklubb har en Piper Cub med militær betegnelse L-18C, som ble gitt til oss i forbindelse med nedleggingen av Fly-Observasjonstjenesten i Hæren i 1992. Det ble i den sammenheng fordelt sju fly til ulike flyklubber i Norge, gjennom et samarbeid mellom Luftforsvaret/Forsvarsmuseet og Norsk Aero Klubb (idag Norsk Luftsportsforbund). Etter vårt syn er dette i seg selv dokumentasjon på at disse flyene er vurdert som verneverdig.

Flyet er en 1953-modell med om lag 5000 flytimer – og er i daglig drift, med registrering LN ACI i luftfartøyregisteret. Flyet er i god stand og flyr 50+ timer i året. Driften av flyet ivaretas gjennom ordinær praksis for klubbfly, der det enkelte medlem betaler timepris for bruk av flyet. Hovedaktiviteten for flyet gjennomføres på sommeren, men det kan utstyres med ski for flyging på islagte/snødekte vann og landingsområder på vårvinteren. Flyet er i original stand, med unntak av radio- og kommunikasjonsutstyr som ikke var inkludert ved anskaffelsen og gjennom de første årene.

Tjenesten ved Fly-Observasjonstjenesten i Forsvaret ble etablert midt på 50-tallet for å ivareta luftbåren ildledning for Hærens artilleri. LN ACI er ett av 16 fly som ble anskaffet for å ivareta denne tjenesten i 1955. L-18C Piper Cub var i aktiv tjeneste fra starten i 1955 og fram til 90-tallet.

Bardufoss flyklubb er lokalisert på Bardufoss lufthavn, og flyet er basert i hangar i klubbens regi. Flygingen foregår i stor grad fra Bardufoss, med utstrakt bruk av andre landingsplasser i lokalområdet. En av disse landingsplassene er Artillerisletta på Setermoen, som var flyets hjemmebase på 50- og 60-tallet.

Gangtiden for motoren nærmer seg maksimal tid før overhaling, som må gjøres ved 1800 timers driftstid. De må utføre dette i løpet av 1-2 år. Dette. betyr en kostnad på 2-300 000,-, noe som er et svært tungt løft for en liten flyklubb.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss