Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7797 Lista Museum får økonomisk støtte til istandsetting av Waages hus

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 20. oktober 2022 besluttet å innvilge kr. 400.000 til ovennevnte prosjekt

Waages hus er eid av Lista museum, men driftes og forvaltes av Vest-Agder-museet. Bygget ligger vis-á-vis kommunehuset i Farsund. Før nytt kjøpesenteret ble etablert, lå bygget noe perifert i forhold til sentrum, men har nå en svært sentral plassering.

Bygget er ikke fredet, men er definert å ha høy verneverdi. Waages hus er et av Farsunds eldste og er blant bebyggelsen som unnslapp bybrannen i 1901. Antatt byggeår er første halvdel av 1700-tallet. Å utforske husets bygningshistorie nærmere (bl.a. ved hjelp av dendrokronologi) vil være del av istandsettingsarbeidet.

Waages hus har vært bebodd i generasjoner, men fremstår likevel som svært opprinnelig og autentisk. Den mest kjente beboer er Ragnvald Pettersen som dokumenterte Farsunds folkeliv og historie. Museet forvalter denne fotosamlingen, som vil inngå i et kommende utstillingsprosjekt i bygningen når denne er restaurert.

Waage Pettersen, som har gitt huset navn, testamenterte bygget til museet på 1980-tallet. Bygget har i dag et stort behov for istandsetting. Med bakgrunn i nevnte verneverdi må istandsetting gjøres etter antikvariske prinsipper.

Vest-Agder-museet og Lista museum mener det er viktige å sette i stand Waages hus av flere årsaker:

- Byggets egen antikvariske verdi.
- Byggets sentrale plassering i bybildet.

Museet mener i tillegg at bygget er godt egnet som lokalitet for en lokalhistorisk utstilling om Farsund by. Utstillingen kan være ubemannet og eventuelt åpnes/lukkes fra rådhuset vis-á-vis. Utstillingen vil være en ressurs for skolene i området og de som driver med byvandring i Farsund. Bygget har med andre ord en stor formidlings og bruksverdi.

Vest-Agder-museet og Lista museum er avhengig av økonomisk støtte fra flere parter for å kunne sette i stand bygget.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss