Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7790 Harstad Kirkelige Fellesråd får økonomisk støtte til nytt tak på Trondenes kirke

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 20. oktober 2022 besluttet å innvilge kr. 1 mill. til ovennevnte prosjekt

Harstad kirkelige fellesråd har ansvaret for drift og vedlikehold av Trondenes kirke. Arbeidet med å legge et nytt tak har vært planlagt gjennomført over lengre tid.

Etter brannen i Notre-Dam ble det sett et særskilt fokus på brannsikring av middelalder kirker og verneverdige bygg. Kirken har hvert år besøk av ca 30.000 hurtigrutepassasjerer. Nå haster det med å få restaurert ferdig taket.

Restaureringen av Trondenes kirke startet opp før krigen og ble fullført i 1950. Etter dette er det foretatt vedlikehold av bygget med flere ulike tiltak, men dette har ikke vært tilstrekkelig for å holde tritt med forfallet.

I dialogen med Riksantikvaren har det blitt skissert at det er ønskelig med gjenbruk av gammel takstein. Dette kompliserer arbeidet, da dette medfører mye manuelt arbeid. En vesentlig kostnad i prosjektet er etableringen av et stillas, da denne må være frittstående uten innfesting i eksisterende byggverk.

Trondenes kirke er en av Norges om lag 160 bevarte middelalderkirker i stein, og dermed blant landets mest verdifulle kulturminner. Trondenes kirke er vår nordligste middelalderkirke og ble bygget i første halvdel av 1400-tallet. Kirken er monumental med et høyt rektangulært kirkeskip med smalere og rett avsluttet kor. Portalene er spissbuede med rik dekor av kleberstein. Kirken er godt bevart med få endringer i murverk, takkonstruksjon, portaler og vinduer.

Kirken utmerker seg med et rikt inventar fra middelalderen. Det mest spesielle med Trondenes kirkes inventar er de tre senmiddelalderske alterskapene i koret.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss