Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7777 Forsvarshistorisk Forening i Kristiansandsregionen får økonomisk støtte til istandsetting av dekningsrom fra 2. verdenskrig

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 24. august 2022 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Forsvarshistorisk forening i Kristiansandsregionen/FHF ønsker å sette i stand to laftebyggete dekningsrom fra andre verdenskrig på Helgøya, Kristiansand kommune. Hele øya fungerer som et friluftsmuseum med restaurerte festningsanlegg og flere kanoner i stilling. Det er også ferjeforbindelse til øya hele året som bringer mange besøkende til stedet, spesielt i sommerperioden.

De to dekningsrommene befinner seg ved den østligste standplassen for hovedskyts på øya, hvor det i dag står en fransk 10,5 cm feltkanon på hjul. Begge dekningsrommene er i dag i dårlig forfatning, til tross for at det ble foretatt en delvis restaurering på slutten av 1980-årene. Dekningsbunkerne er bygget av tømmer og stein, med en forsterkning av ståldragere i taket. Det er behov for utskifting av både vegger og tak, for å sikre trygg adkomst for publikum. Dekningsrommene utgjør en viktig del av totalopplevelsen på fortet, der det er lagt mye arbeid ned i å etablere en rundløype. Dekningsrommene er et viktig punkt langs denne løypa.

Dekningsrommene befinner seg bak og i tilknytning til overnevnte, oppmurte kanonstilling. Selve kanonstillingen, hvor hjulkanonen står i dag (utpekt hensynssone), vil ikke bli påvirket av tiltaket.

Forsvaret av Agder var viktig for den tyske okkupasjonsmakten. Kystfortrekken i Agder, med tilhørende spor etter ytre og indre forsvar, utgjør som helhet et betydelig og viktig regionalt kulturminne. Samtidig er de både enkeltvis og samlet en del av det nasjonale kulturminnet "Festung Norwegen" og det internasjonale kulturminnet "Atlanterhavsvollen". Kystfortene i Agder er mer eller mindre godt bevarte som fysiske kulturminner, med et stort tilfang av immaterielle kulturminner knyttet til de materielle minnene. Det tyske kystfortet på Helgøya inngår i kystfortrekken i Agder, og har en stor historisk verdi.

HKB 5/751 Ny-Hellesund ble etablert tidlig i 1943 som et sent tilskudd til Artillerigruppe Kristiansand.

Bevæpningen bestod av fire 10,5 cm K331 kanoner, hvorav tre kanoner etter hvert ble plassert i R671 kasematter. Kommandoplassen er av type R636. Spesielt for Ny-Hellesund er en FL277-bunker for lyskaster, som den eneste i Norge. Som mange av de øvrige kystfortene er det i stor grad et ruinlandskap, men her er bevart kanoner i sin originale posisjon. I to av kasemattene og i en åpen kanonstilling står i dag kanoner. Dette er ett av fire tyske kystfort som ble etablert i innseilingen til Kristiansand, og området er med militærhistorisk begrunnelse utpekt av Agder fylkeskommune og Riksantikvaren til å inngå i den nasjonale oversikten over Kulturhistoriske landskap av nasjonal interesse.

Med sin beliggenhet i tilknytning til besøksmålet Ny-Hellesund har kystfortet på Helgøya et betydelig potensial i forhold til kulturturisme og reiseliv. Kristiansandregionen forsvarshistoriske forening tar et betydelig ansvar for regionens kulturhistorie med sitt engasjement på Helgøya, med formidling, tilrettelegging og skjøtsel. Agder fylkeskommune støtter opp om dette arbeidet. Tiltak blir om nødvendig diskutert og avklart med fylkeskommunen som regional vernemyndighet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss