Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7757 Stiftelsen Tollerodden Kirkestredet 9 får økonomisk støtte til sikring og restaurering av bedding

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 24. august 2022 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt

Colin Archer etablerte beddingen på Tollerodden i forbindelse med bygging av en 40 fots skøyte for Tollvesenet i 1869. Den første båtbua ble ferdigstilt våren 1872 for å kunne arbeide under tak gjennom vinteren. Den ble supplert med en tilsvarende bu på nabobeddingen. Som 77-åring valgte Colin Archer å legge ned virksomheten på Tollerodden i 1909, etter at det var blitt bygget over 200 båter på verftet.

I årene frem til 1960-tallet ble området brukt til reparasjonsarbeider på mindre båter samt vinteropplag. Den største bua ble revet på 1940-tallet, mens den mindre ble benyttet frem til slutten av 1950-årene. Det ble bygget en slipp med skinnegang på sydsiden av beddingen for å forenkle opptak og utsetting av småbåtene.

Restaureringen av Colin Archers bedding er et selvstendig prosjekt knyttet til Stiftelsen Tolleroddens satsning "Nytt liv til vår egen historie". Colin Archers båtproduksjon var i hovedsak knyttet til hans verft på Tollerodden. Her bygde og sjøsatte han mer enn 200 båter.

Den originale beddingen fra 1872 er et viktig maritimt kulturminne over denne virksomheten. Beddingen har sterkt behov for rehabilitering, personsikring og sikring mot videre bølgeslitasje.

Beddingen ligger i nær tilknytning til Colin Archers barndomshjem, og går dermed inn i et helhetlig kulturelt kunnskaps- og opplevelseskonsept knyttet til maritim historisk virksomhet på Tollerodden. Dette er en viktig del av Norges samlede maritime historie.

Prosjektet omfatter grundig undersøkelse av beddingens tilstand, kompetanseinnhenting for restaureringsarbeider, prosjektering og utførelse av restaurering. Tilbakeføring /restaurering vil sikre beddingen som fortidsminne. Videre skal personsikring for personer som ferdes i området ivaretas. Området er en del av Tolleroddenparken, som er åpen for allmenn ferdsel. Stiftelsen Tollerodden vil følge prosjektet i hovedsak som dugnadsarbeid.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss