Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7746 Stiftelsen Midt-Troms Museum får økonomisk støtte til restaurering av Aursfjordsaga

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 24. august 2022 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt

Aursfjordsaga ligger i Malangen i Balsfjord kommune og er den eneste bevarte oppgangsaga i Nord-Norge.

Ingebregt Eliassen Uversfiord bygde oppgangssaga ved utløpet av Lakselva innerst i Aursfjorden i 1796, først ulovlig. Å drive sag krevde kongelig bevilgning; på den måten kunne myndighetene kontrollere næringsdrivende. Eliassen fikk bevilgning den 20. september 1799.

Oppgangssaga var svært viktig for utviklingen av området på 1800-tallet. For det første kunne planker og bord av tømmer produseres maskinelt, saga gjør unna ca. en meter i minuttet. Med en slik sag ble trevirket bedre utnyttet enn tidligere. Tømmer som for eksempel før rakk til en båt, kunne nå bygges tre båter av.

Sagbrukeren i Malangen gikk nye veier for å skaffe nødvendige redskaper. Smedene i området kunne ikke smi så store deler som Eliassen hadde bruk for. Når reindriftssamene som kom hit fra Jukkasjärvi nær Kiruna skulle gjøre vendereis om høsten, sendte Eliassen med dem mål på det han trengte. Neste år kunne han dermed hente ferdig smidd utstyr i Målselv. Våren og forsommeren var skjæretid på saga. Da gikk den gjerne døgnet rundt. Det gjaldt å utnytte vårflommen, og på denne tiden av året var det ennå lite å gjøre på gårdene, og arbeidslys var det nok av både dag og natt.

På 1950-tallet hadde tida løpt fra oppgangssag-teknologien, og saga gikk ut av bruk. Men folk med blikk for historie tok vare på både sagramme og annet utstyr, og saga ble i tiden 1977 – 1982 restaurert av Arne Pedersen, som er i rettlinjet slekt med Ingebregt Eliassen.
I dag eies oppgangssaga av Balsfjord kommune og den forvaltes og drives av Midt-Troms Museum. Selve saga har stor publikumsapell når den er i drift.

Oppgangssaga er i dag så vidt operativ. Den omfattende restaureringa rundt 1980 er nå over 40 år siden ble gjort, og dermed er mange bygningsdeler modne for utskifting igjen. Dette gjelder en del av de mekanismene som driver og styrer saga (de er i all hovedsak utført av treverk), men ikke minst vassrenna som leder vannet inn til vasshjulene fra elva. Sommeren 2022 er det planlagt et omfattende prosjekt for å utbedre dette, og saga har heldigvis blitt prioritert som teknisk industrielt kulturminne av Riksantikvaren.

Aursfjordsaga har betydning utover det lokale, fordi den er den eneste oppgangssaga i regionen som kan levere oppgangssaga material. I restuareringsprosjekter som krever bruk av slik material, er det synd hvis man må «importere» material fra andre landsdeler.

Aursfjordsaga er en unik kulturhistorisk skatt på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Betydningen den har hatt direkte og indirekte for bygdesamfunnet og familiene i nærheten er stor. Ingebrigt Eliassen og hans etterkommere utgjorde nok en stor rolle i lokalsamfunnet og var respekterte menn.

En slik genial innretning som oppgangssaga er, gjør den også interessant i et skogsindustrielt bilde da den var med på å danne grunnlaget for trelastindustrien. Utnyttingen av vannkrafta gjør at den utmerker seg i teknologihistorisk sammenheng med sine mekaniske innretninger.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss