Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7743 Bjellandparken AS får økonomisk støtte til restaurering av Bjellandparken

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 24. august 2022 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Rundt 1900 ble de første hummerparkene bygget på Kvitsøy. Hummerparkene ga mulighet for mellomlagring av hummer før videre eksport til utlandet. Det var på denne tiden at Kvitsøy fikk sin storhetstid med eksport av hummer. Hummere er veldig skjøre for temperatursvingninger og det ble senere bygget tak over hummerparkene for å kunne regulere temperaturen bedre. Senere ble det bygget ytterligere tre hummerparker.

Bjellandparken var i drift fra 1902 til utpå 1950 tallet. Her ble hummer oppbevart for eksport til kontinentet.

Hummerparkene er en særegen bygningskonstruksjon med deler av konstruksjonen under havoverflaten. Det finnes flere hummerparker i Norge og ellers i Europa. Likevel er hummerparkene på Kvitsøy i en særstilling fordi det befinner seg så mange på et så lite geografisk område. Dette gjør at hummerparkene på Kvitsøy er av særlig interesse å ivareta. Hummerparkene representerer en sentral del av lokalhistorien til Kvitsøy som næringsdrivende med hummereksport.

Av 5 overdekte hummerparker i Kvitsøy som ble registrert av Helge Schjeldrup i 1995, gjenstår Ydstebøparken i gjenoppbygget stand og Bjellandparken i original stand. Bygningen er ca 70 m lang, 12 meter bred. Parken er dekket av “Hensynssone kulturmiljø H570 – Ydstebøhavn, Leiasundet og Hagenes, samt hummerparkene”.

Gitt bygningens størrelse på over 1000 m2 med tretak og over 30 taksperrer er det naturlig at det blir et langsiktig prosjekt å restaurere og ta parken i bruk igjen. Restaureringsprosjektet blir omfattende og bør utføres under antikvariske prinsipper. Med Engøyholmen på laget som utførende partner vil prosjektet gjennomføres med den kompetansen og nettverket som Engøyholmen allerede sitter på. Dette vil gi de beste forutsetninger for at prosjektet gjennomføres med den kvalitet som er nødvendig for å bevare bygningen og dens rolle i kulturarven.

Engøyholmen Kystkultursenter
Stiftelsen forvalter en rekke objekter av kystkulturell signifikans og ligger i dag i sjøhus på Engøyholmen som utgjorde Chr Bjellands hovedkvarter i hummeraktiviteten i selskapet. Det er naturlig at Engøyholmen vil være en nøkkelpartner i prosjektet fremover.
Både i dokumentasjon, planlegging og utførelse av både sikring og restaurering sitter Engøyholmen på viktig kompetanse. I tillegg vil den historiske knytning også legge til rette for et samarbeid i fremtidig forvaltningen av et restaurert og tilgjengeliggjort kulturminne.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss