Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7740 Asker Kirkelige Fellesråd får økonomisk støtte til brannsikring og universell tilgjengelighet av Holmsbu kirke

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 24. august 2022 besluttet å innvilge kr. 500.000 til ovennevnte prosjekt

Holmsbu kirke er en langkirke i tre med høyt vesttårn og lavere og smalere kor, oppført i 1886. Både tårn og kor er flankert av små tilbygg som rommer hhv. trapperom og sakristier. Kirkebygningen er tømret og utvendig kledd med hvitmalt panel. Kirken føyer seg inn i rekken av de mange langkirker av tre som bygges i andre halvdel av 1800-årene, og har svært store likhetstrekk med bl.a. Nedre Eiker, Bakke og Berger kirke. Kirkens interiør er en stund umalt, men males og dekoreres i 1912. Dette overmales igjen ved en større istandsetting tidlig i 1950-årene hvor Henrik Sørensen og hans kunstnerkrets maler og dekorerer interiøret bl.a. med mange billedmotiv. ‘Kunstnerkirken’ blir da slik den fremstår i dag. Kirken er svært opprinnelig og i hovedsak uendret siden oppføringen. Kirken er bevaringsverdig og listeført av Riksantikvaren.

Holmsbu kirke skal sikres med bl.a. aspirasjonsdeteksjon som nytt brannalarmanlegg, og sprinkler som slokkeanlegg. Ny vannledning for slokkevann samt avløp fra nye toaletter, tilkobles offentlig nett i Kirkeveien. Stikkledning for nytt avløp og vannforsyning til sprinkleranlegg, er etablert og lagt frem til servicebyggets tomt. Prosjektering av sprinkleranlegg pågår nå.

Det skal bygges ny rampe for universell tilgjengelighet til hovedinngang og kirke. Denne skal fungere både som kjørevei for rullestolbrukere, for bårehåndtering og for alle andre som foretrekker gangbane fremfor trapp. Rampen skal fremstå på en slik måte at den innbyr alle til bruk, samtidig som den er godt integrert med kirkebygningens opprinnelige løsninger og stilmessige uttrykk. Løsningen blir en buet rampe som er plassert syd for tårn og hovedinngang, for kobling til ny gruset gangbane i terrenget og vei inn på kirkegården, samt umiddelbar nærhet til nytt servicebygg samme sted.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss