Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7730 Stiftelsen Ørje Brug får økonomisk støtte til restaurering av Brugshallen og Vannrommet ved Ørje Brug

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 24. august 2022 besluttet å innvilge kr. 400.000 til ovennevnte prosjekt

Ørje Brug representerer en unik natur-, kultur- og industrihistorie i Haldenvassdraget. Ørje Brug består av brugshall, museum, galleri, glasshus, vannrom, skolemuseum, klasserom med laboratorium, tresliperibygning, tørke, bestyrerbolig, arbeiderboliger, diverse boder og et flishus under gjenoppbygging.

Med sin beliggenhet ved Ørje sluser i Haldenvassdraget, like ved E18, er Ørje Brug et godt besøkt kulturhistorisk område. Ørje Brug og Ørje sluser med sluseområdet er regulert til spesialområde bevaring.

Dagens bruk:
Stiftelsen Ørje Brug leier ut fabrikkhallen i tresliperiet til Haldenvassdragets Kanalmuseum, en avdeling av Østfoldmuseene. I administrasjonsfløyen til tresliperiet er det bibliotek som bl.a. inneholder Norges største vannfaglige bibliotek. En del av bygningen leies ut til Stiftelsen DS Engebret Soot, et unikt dampbåtmiljø. Det er skolemuseum i ett av uthusene. Klasserommet med laboratorium benyttes av forskere og skoleklasser. I galleriet arrangeres det kunstutstillinger. Brugshallen og glasshuset leies ut til møter og ulike typer kulturelle arrangementer samt at de benyttes til selskapslokaler. Arbeiderboligene og bestyrerboligen leies ut til private. Lundinstua er innredet som en gammel arbeiderbolig. I tillegg arrangeres det årlig julemesse og Slusefestival på området. Det historiske SOOTspelet har vært satt opp i nedre slusekammer på området 5 år på rad. Det er også lagt til rette for at familier med barn, barnehager og skoleklasser kan tilbringe tid på uteområdet. Det er lekeapparater og muligheter for å fiske. Det er nylig snekret et hønsehus og i sommer var det både høner og sauer på området. Området Ørje Brug er mye besøkt av turister og kommunens egne innbyggere.

Tilstand og tiltak:
Noen av de utvendige veggene på Brugshallen, som er fra 1897, må restaureres av fagfolk pga skader av vannet fra fossen som renner forbi. Når vannet fryser, ødelegger det teglsten og fuging. I det såkalte Vannrommet ved siden av fabrikkhallen håper de på ny aktivitet gjennom den planlagte utstillingen "Fløtningens fartøy". Det er en utstilling som vil sette et levende dampbåtmiljø på kartet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss