Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7717 Stiftelsen Valstad Café får økonomisk støtte til restaurering av fasader og vinduer i Valstad Cafe

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 8. juni 2022 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Bygningen Valstad Cafe er i relativt god stand og i løpende bruk. Utvendig er imidlertid vinduer på sør- og vestfasade i dårlig stand og har behov for restaurering. Det er også noe råteskade i fasadene, og det er behov for rehabilitering og ny overflatebehandling.

Det laftede halvannenetasjes sveitserhuset er antatt bygget i 1880-åra, og huset har utvendig opprinnelig stående staffpanel med etasjeskille. 1. etasje består av gang, kjøkken, kammers og kaferom. I 2. etasje er det kontor, stue og to soverom. Full kjeller har toalett og bad, vaskerom og lagerrom.

Mange opprinnelige detaljer er bevart, og kaferom framstår tilnærmet slik det var det det ble etablert før første verdenskrig, og med tilhørende innredning og utstyr som bl.a. duker, servise, bestikk og glass. Kjøkken har bl.a. vedkomfyr, utslagsvask og opprinnelig lav kjøkkenbenk.

Huset ble flyttet fra Skedsmo til Sørumsand i 1910 hvor det fungerte som stasjonsbyens kafe fram til ca. 1980. Etter at søskenparet Valstad som sist levende i sin slekt døde i 1997 ble det av det lokale historielaget og Sørum kommune i fellesskap startet et utredningsarbeid for å finne en god måte å ta vare på dette gamle kafehuset med sitt opprinnelige interiør og eksteriør ut fra et kulturvernprinsipp.

Sørum kommune tok kontakt med Akershus Fylkeskommune, som foretok befaring. I sin rapport av 21.01.98 framkommer det at fylkeskultursjefen anser Valstad Cafe som svært verneverdig, og foreslår at hele eiendommen reguleres til spesialområde bevaring.

Løsningen ble at Sørum kommune kjøpte eiendommen av departementet (offentlig dødsbo), og ga eiendommen som gave til den kommende stiftelsen. I 2000 ble det så opprettet en privat stiftelse med eiendommen som grunnkapital, og med styremedlemmer fra bla. a. historielaget, Fortidsminneforeningen og kommunen. Siden har huset fungert som et levende kafemuseum og et lite kulturhus. Det gamle småhusområdet som Valstadeiendommen er en del av ble samtidig regulert til spesialområde bevaring.

Stiftelsen har ulike type publikumsrettede arrangementer som utstillinger, viseaftener, Julehus og andre kulturarrangementer i egen regi og i samarbeid med andre lag og foreninger. Vi har opp gjennom årene hatt positivt samarbeid med bl.a. Blaker og Sørum historielag, Fortidsminneforeningen, Urskog Hølandsbanen Tertitten og Folkeakademiet i Sørum. Hver første søndag i måneden er det Åpen Cafe som er godt besøkt. Stiftelsen Valstad Cafe vil videreføre dagens bruk, og i tillegg ønsker vi å fokusere mer på husets historiske kvaliteter gjennom utstillinger og temakvelder. Huset er proppfullt av historiske dokumenter.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss