Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7701 Helgådal IL og Malsådalens venner får økonomisk støtte til istandsetting av masovn/smeltehytte i Malsåsdalen

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 8. juni 2022 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt

Malsådalens venner og kulturetaten ved Verdal kommune har utarbeidet planer for restaurering av den ene smeltehytta. (Den andre er rast fullstendig sammen) Det er vist et stort offentlig engasjement i saken både fra Verdal kommune og Trøndelag Fylkeskommune.

Den største hytta ble bygget i 1875 og tatt i bruk da. Det er ruinene av den vi ønsker å restaurere. Hytta ble brukt i den engelske driftsperioden (1874-1884) og brukt til smelting av kopper. Smeltingen tok slutt i løpet av 1880. Det finnes kun to andre smeltehytter av denne type i landet. Det gjør hytta i Malsådalen til et meget verneverdig kulturobjekt.

Det er laget en tursti på 1,8 km lengde av Malsådalens venner. Rundturen er skiltet med infoskilter som forteller om gruvehistorien. Den historiske turstien er markedsført på flere nettsteder, og på appen VOC (Voice of Norway) på smarttelefoner. Informasjonen ved de forskjellige skiltene starter automatisk på mobilen og fortelles når man nærmer seg skiltene. Den gamle Pilegrimsleden fra middelalderen, som kommer nordfra, går gjennom Malså gruver til Stiklestad og videre til Nidaros.

Prosjektet
Hytta må bygges opp til full høyde. Alle de fire seksjonene (kubene) må mures opp slik som den var da den ble brukt til smelting. (Det er ikke aktuelt å restaurere hytta slik at den kan brukes til smelting. Det blir for omfattende, teknisk komplisert og kostbart.)
I tillegg bør det bygges et pulttak over smeltehyttas (masovnens) topp for å hindre at is/snø samles i ovnens kjerne og bidrar til en fremtidig ødeleggelse av ovnen.

Verneverdi
Malså gruver i Malsådalen, er en gruvedrift som var det største bergverket i Verdal med en drift fra midten av 1700-tallet til 1918, med flere definerte driftsperioder. Smelteovnene i Malså ble bygget i 1875 og 1876.

I dag er det en smelteovn igjen, og den er i dårlig forfatning. Smeltehytta/masovnen har høy alder og har bevart opprinnelig form og konstruksjon i nedre del, mens den ovre delen har rast ut.

Malsådalens venner har tilrettelagt området ved smelteovnen, gruvene og gruveminnene med informasjonsskilt og god merking. Det er i dag et viktig turområde og den merka stien er en av innfallsportene til Blåfjella-Skjækerfjella Nasjonalpark. Det er mange tusen personer i området hvert år.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss