Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7664 John Anders Neergaard får økonomisk støtte til rehabilitering av Furuholmen tømmerlense

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 8. juni 2022 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Furuholmen AS ble nye eierne av hele det gamle tømmerfløter-anlegget «Furuholmen» i februar 2021.

Her skal det igjen bli «liv og røre» og ting å gjøre for alle Sarpsborgs innbyggere. De har ett stort ønske om å klare å gjennomføre planene ved å følge verdiene som er viktige for oss; Natur, Gjenbruk, Bærekraft, Glede og Aktivt Sosialt Ansvar.

Brygga på Furuholmen er helt fantastisk, men er i en kritisk dårlig forfatning teknisk sett.

Brygga tjenestegjorde aller først som flytende «fundament» for leneskranen, før den ble bygget om og så ble oppholdssted for anleggets fløterbåter, og senere som fortøyningssted for turbåten «Krabben» vinterstid. Nå ligger den fremdeles på samme sted, men er i dårlig forfatning.

Furuholmen ble Nasjonal-lense i 1905, og at det har vært brygge her siden før den tiden. Det var nok relativt sikkert ikke dagens brygge, men fra midten/slutten av 1950 tallet var Furuholmen vokst til å bli en av de største satsingsområdene i hele tømmerfløter-driften i Glomma, så jeg vil anta at dagens brygge stammer fra omtrentlig den tiden.

Selve rammeverket, eller stålkonstruksjonen som hele bryggen er bygget på, har tog-skinnegang under alt treverket, så det antas at hele eller i alle fall deler av brygga tidligere har vært en eller annen slags flytende «kran-gang» eller ett annet slags utstyr de har brukt i tømmerfløter driften.

Sarpsborgs innbyggere har ett nært og sterkt forhold til Furuholmen med sine 500 ansatte tilbake i tid. De har et ønske om at både innbyggere og besøkende skal kunne komme til Furuholmen både via veien og elva. En oppgradert og trygg brygge på Furuholmen vil være et viktig bidrag i å utvikle opplevelser langs Glomma, samt ta vare på et industrihistorisk og ikke minst kulturhistorisk minneverdig sted for Sarpsborg.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss