Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7658 Stift. Modums Blaafarveværk - Bygdemuseet Modum får økonomisk støtte til sikring av Koboltgruvene

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 8. juni 2022 besluttet å innvilge kr. 300.000 til ovennevnte prosjekt

"Blaafarveværket er et av Norges mest besøkte museer og viser historien om produksjonen av koboltblått pigment her i perioden 1776-1896.

I 2022 er det 250 år siden koboltfunnet i Skuterudåsen, noe som markerte starten på verdens største Blaafarveverk. I forbindelse med jubileet ble stiftelsen i fjor eier av 200 mål stort tilleggsområde, bestående av kulturminner fra driftstiden, i tilknytning til våre eksisterende grenser.

I forbindelse med grenseoppgangen har de blitt eiere av en rekke små og større usikrete gruvesjerp i området som kalles Mellomgruvene. Her ligger dagbruddene i retning nord/syd med opptil 30 meter høye fjellvegger, som er sikret med nett.

Det er en liten avstand mellom nettkanten og den gamle ferdselsveien fra nord/syd. I dette området holdes vegetasjonen borte. Landskapet i bakkant av dagbruddene er fjellkuler, dype kløfter, skog og et myrlandskap med en stor, gammel dammur.

Blaafarveverket må gjøre en rekke fysiske tiltak så fort som mulig. Demningen må sikres bedre mot flomvann, bekkene må renses. Skogsvegetasjonen må tynnes og fjernes. Den gamle ferdselsveien må brukes og istandsettes.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss