Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7478 Tydal Museums Venneforening får økonomisk støtte til rehabilitering av Storaunstuggu fra år 1666

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 11. februar 2022 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Storaunstuggu er Tydal eldste hus, første del bygd i 1666 som en enetasjes bygning med ett rom. Senere (i 1780-årene) ble den bygd på i lengde og huset fikk en 2. etasje.

Storaunstuggu har vært administrasjonshus for bygdestyret, fattigstell og skole. Her ble det i 1743 avsagt dødsdom, som riktignok ikke ble effektuert.

Interiøret er i hovedsak 1700- og 1800-talls og består av ulike typer dekorasjoner, f.eks. på vegger og dørkarmer.

På 1700-tallet ble det etablert rokkmakerverksted i Storaunstuggu, det er produsert over 3000 rokker her. På hver rokk er det skåret inn produksjonsnummer. Dreibenken fra denne tiden står i dag i 2. etasje.

Storaunstuggu har fungert som bolighus helt fram til på 1950-tallet, og på det meste bodde det 30 personer her. Etter at de siste flyttet ut, ble huset brukt som bygdemuseum fram til 1990, da kommunen fikk eget museumsbygg.

Da venneforeninga overtok driften av Storaunstuggu, ble det oppdaget at takkonstruksjonen på deler av bygget holdt på å svikte. Det er nødvendig å legge inn nye takåser og ny taktro på deler av huset.

Huset har ei mangfoldig historie som er verdt å formidle videre. Det blir et av tre besøksobjekter for Tydal museum; museet, Kistefos kraftstasjon og Storaunstuggu.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss