Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7402 Stiftinga Utladalen Naturhus får økonomisk støtte til sikring av utsiktspunkt ved Vettisfossen

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 1. desember 2021 besluttet å innvilge kr. 50.000 til ovennevnte prosjekt

Vettisfossen har et fritt fall på 275 meter og er Norges og Nord-Europas høyeste uregulerte fossefall. Vettisfossen ligger i Utladalen landskapsvernområde i Årdal kommune og er et mye besøkt turistmål.

Ved toppen av Vettisfossen ligger det en utkikksrampe og eit gjerde mot kanten av fossejuvet som var etablert før området ble verna i 1981. Rampa og gjerdet på kanten av fossejuvet ut mot Utladalen er nå i en slik forfatning at innretningene må erstattas av et nytt anlegg. I 2020 ble det dokumentert over 30 000 besøkende på Vettiseggen i løpet av sommersesongen. Mange av de besøkende tar turen opp til utkikkspunktet ved Vettisfossen. I 2021 har vi registrert 6900 passeringer på kløvstien som går fra Vetti Gard og mot Vettismorki og utkikkspunktet. Det er mange «villstier» helt utpå kanten i området, også utenfor gjerdet. Målet med et nytt anlegg er blant annet å styre trafikken bort fra kanten av fossejuvet og ut på en ny utsiktsplattform, slik at sårbar natur vernes mot uforutsigbar trafikk og sikkerheten til de besøkende ivaretas.

Konkrete tiltak som skal gjennomføres:
• Terrengjustering og flytting av stien lenger inn fra kanten av juvet. Strategien tar utgangspunkt i at all ferdsel utenom stien er på eget ansvar, men at stien følger en trygg og naturlig trase frem til utsiktspunktet som er godt sikret. Det er mange løse blokker og betydelig overheng langs kanten av stupet.

• Nytt rekkverk langs stien. Sikring av kanten gjennomføres med et enkelt og lett rekkverk med stolper og wire som følger ny tilbaketrukket posisjon for stien frem mot utsiktspunktet. På denne måten vil besøkende ledes til trygg ferdsel med minst mulig inngrep på stedet.

• Skilting med informasjon. Det er viktig å etablere enkle, men tydelige skilt som opplyser om fare ved ferdsel langs stupkanten, og med oppfordring om å benytte stien helt frem til utsiktspunktet. Det er også fint å benytte muligheten til å orientere om geologien i området, med den store utkragede bergkanten i juvet som følge av erosjon.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss