Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7387 Haugalandmuseet AS får økonomisk støtte til restaurering av Derekhuset

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 1. desember 2021 besluttet å innvilge kr. 250.000 til ovennevnte prosjekt

Derekhuset ligger på Hillesland sør i Karmøy kommune, i et kulturlandskap bestående av gardsbruk i drift. Det ligger nord for Skudeneshavn og tilhørte tidlegare Skudenes kommune. Derekhuset er våningshuset på bruket på Salane som ble utskilt i 1840 frå garden Hillesland. Våningshuset er truleg oppført same år.

Hustypen er lik jærhuset som vi finner flest av på sørsida av Boknafjorden, dit kulturforbindelsen gikk da sjøen var viktigaste ferdselsveg. Selve tømmerkjerne skal være fløtt hit frå Ryfylke. Bygningen kan således være eldre enn 1800. Bolig, rester etter driftsbygning, eldhus og potetkjellar er registrert som A-objekt Kulturminneplan for Karmøy (2008-2012).

Tiltaket er å sikre bygningen, takarbeid, restaurera vindauge, reparasjonar i laft, innvendige reparasjonar etter lekkasjar, mure opp pipe frå etasjeskilje på loft – til over tak, byta kledning samt maling.

Derekhuset er registrert som A-objekt i Karmøy kommunes kulturminneplan med svært høy verneverdi. A-objekter er interessante i regional og i noen tilfeller også nasjonal sammenheng. Området inngår i kulturlandskapet Tjøstheim, Dale og Hillesland, jf. Karmøy kommunes kulturminneplan.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss