Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7266 Zebop AS får økonomisk støtte til forskningsprosjekt for å redusere drukningsulykke

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 14. oktober 2021 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt

Forskningsprosjektet vil bli organisert som et bedriftsnettverk bestående av ca. 4 lokale og 6 nasjonale/ internasjonale bedrifter fra leverandørindustrien, skadeforebyggende Forum, Redningsselskapet, Trondheim Båtforening, offentlige, NTNU, forskningsmiljøer, IT- og programvareselskaper, og næringslivet hvor overvåkning er viktig. Bedriftsnettverket blir omtalt som "Safe & Smart City".

Prosjektet er økonomisk støttet av det regionale forskningsfondet i Trøndelag.

Overordnet mål med forskningsprosjektet i fase 1 vil være å samle treningsdata, utvikle ny og bedre teknologi, løsninger som kan forebygge og redusere drukningsulykker, tidligvarsling av brann i bebyggelse, samt deteksjon av større folkeansamlinger som kan øke faren for drukningsulykker. Prosjektet er planlagt gjennomført i kanalen ved Solsiden i Trondheim over en periode på 9 måneder.

For at systemet skal virke, må de samle relevante og gode treningsdata. Det er avgjørende for at kameraet skal lære gjenkjenning av mennesker som faller i vannet og gjøre intelligente beslutninger.

Zebop har gjennom produktutvikling for havbruksnæringen innen smart kamerateknologi basert på krevende applikasjoner innen Computer Vision, EDGE Computing, IoT og Industry 4, blitt utfordret til å utvikle en kameraløsning som registrerer personen som faller over bord, faller i vannet utenfor en kai, i kanalen eller i elven, på en fiskemerd, eller øvrige steder hvor det ikke er naturlig at en person skal være i vannet. Overvåking ved hjelp av avansert kamerateknologi og kunstig intelligens, vil bidra til å endre hvordan samfunnet organiserer redningsarbeidet på.

Bakgrunn for prosjektet utfordringer og behov:
Nidelven og kanalen i Trondheim har dessverre vært åsted for en rekke tragiske drukningsulykker som skyldes fall fra brygge og elvebredd. Slike ulykker utløser store og ressurskrevende redningsaksjoner, og påfører pårørende og andre involverte store psykiske påkjenninger mens letearbeidet pågår.

Hovedutfordringen er å få utløst en redningsaksjon så raskt som mulig etter at fallulykken er et faktum. Ved rask varsling og respons vil det være mulig å redde en person som ikke selv klarer å berge seg opp av vannet. Et vellykket resultat krever innsats i de første minutter etter ulykken slik at redningspersonell rekker frem til ulykkesstedet mens personen fremdeles er i live.

I tilfeller der aksjonen går over til søk etter antatt omkommet person vil det også være svært nyttig å basere arbeidet på sikre observasjoner som gjør det mulig å fastslå tid og sted for ulykken.

Sikre observasjoner gjør det mulig å starte en leteaksjon nær det antatte ulykkesstedet, og øker sannsynligheten for å lokalisere den omkomne.

Prosjektet skal danne kunnskapsgrunnlag for et nytt produkt for brann og redningspersonell, og bidra til å skape en lønnsom bedrift med hovedkontor i Trøndelag som utvikler og produserer disse. Produktet er nødvendig og ønsket fordi det bidrar til å redde liv. Det er forventet at produktet som utvikles vil danne grunnlag for 20 arbeidsplasser i regionen i utviklingsfasen og mer enn 30 arbeidsplasser i produksjonsfasen.

Etter et vellykket forskningsprosjekt skal prosjektet videreføres av Zebop i et hovedprosjekt sammen med NTNU. I hovedprosjektet er målsetningen å utvikle et fungerende produkt som skal CE-godkjennes og settes i produksjon. Hovedprosjektet skal finansieres av private investorer med støtte fra Forskningsrådet, kostnadsberegnet til 16 MNOK. Senere skal produktet settes i produksjon i et kommersialiseringsprosjekt i samarbeid med pilotkunder Trøndelag Brann og Redning i Norge og utlandet, finansiert av privat kapital i samarbeid med Innovasjon Norge i en Innovasjonskontrakt.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss