Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7244 Det Jødiske Samfunn i Trondheim får økonomisk støtte til løfteplattform til synagogen i Trondheim

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 14. oktober 2021 besluttet å innvilge kr. 400.000 til ovennevnte prosjekt

Mange gudshus blir i dag benyttet til andre aktiviteter i tillegg til gudstjenester. Dette er også tilfellet med synagogen i Trondheim.
Bygningen er fra 1864 og var opprinnelig Trondheims første jernbanestasjon. Det mosaiske trossamfunn (som det het den gangen) kjøpte bygningen i 1924. Fra 1925 ble den benyttet som synagoge og er fortsatt Europas nordligste synagoge. Bygningen er i dag i verneklasse B, bygning med høy antikvarisk verdi.

Krav til universell utforming gjør seg mer og mer gjeldende av flere årsaker. Selve synagogen ligger i andre etasje. Tidligere ble den bare brukt til sabbatens fredags -og lørdagsgudstjenester og andre høytider som for eksempel Rosh Hashana – det jødiske nytt år og Yom Kippur – forsoningsdagen. I dag har den en rekke andre funksjoner.

Jødisk museum Trondheim ligger i synagogebygningen som eies av Det Jødiske Samfunn i Trondheim. Museets hovedoppgave er å ta vare på, videreformidle kunnskap om jødisk tradisjon, kultur og historie i Midt- og Nord-Norge. Andre etasje som er selve synagogerommet inngår i tillegg til utstillingene også som en viktig del av museets undervisnings -og formidlingstilbud. Museet tar imot flere tusen skoleelever i tillegg til andre besøkende hvert år.

Jødisk kulturfestival Trondheim har sin hovedarena i synagogen. Her arrangeres konserter og foredrag for fulle hus. Ca. 1500 personer er innom synagogen i løpet av festivalhelga. Jødisk kultur og historie er en del av Norges og Trondheims historie. Jødisk kulturfestival Trondheim ble tildelt Trondheim kommunes kulturpris for 2020 og den nye videregående skolen i Trondheim skal hete Cissi Klein videregående skole. Bygningen vår må derfor gjøres tilgjengelig for alle.

Løfteplattform - En av de store utfordringene knyttet til dagens bruk av dette eldre bygget er å etablere universell utforming tilpasset dagens krav. I dag er andre etasje utilgjengelig for rullestolbrukere og andre som er dårlig til bens. Det er derfor påkrevd å installere «heis» i form av en løfteplattform fra første til andre etasje. Tiltaket med tegninger er godkjent av Byantikvaren i Trondheim.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss