Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7236 Stiftelsen Sandefjord Kystkultursenter får økonomisk støtte til rehabilitering av D/S Forlandet

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 14. oktober 2021 besluttet å innvilge kr. 500.000 til ovennevnte prosjekt

Stiftelsen Sandefjord Kystkultursenter (SSK) ble dannet i 1998 av Sandefjord kommune, Anders Jahres Humanitære stiftelse og Gokstad kystlag med hovedformål å drifte eiendommen med kystkultursenteret på Huvik. Det var helt fra starten av et ønske om å etablere et sosialt- kulturelt opplegg for ungdom kombinert med maritimt kulturarbeidet. Derfor kjøpte stiftelsen "tilbake" den gamle slepebåten, «Forlandet» som skulle fungere som objekt for ungdoms-satsingen, men også på grunn av båtens store lokale, regionale og nasjonale historiske verdi. Det er SSK som står som eier av båten.

For 5 år siden etablerte stiftelsen, «Kystarena». NAV er den viktigste samarbeidspartneren i virksomheten. I dag fungerer virksomheten som en kvalifikasjonsordning inn i arbeidslivet for ungdom som NAV henviser til Kystarena. Kystarena har gjennom den tiden arbeidet har pågått hatt stor suksess med å kvalifisere ungdom på sosialhjelp til fast arbeide eller skole. Ungdommene er i alderen 18-25 år.

D/S Forlandet er bygget i 1921 i Svelvik. Båten er bygget som hvalbåten «Foca» sammen med søsterskipet «Albatros» som et ledd i opprustingen av hvalflåten etter 1. verdenskrig. For å støtte opp under restaureringen og finne fram til historien om Forlandet er det startet en egen forening, Forlandets Venner.

Stiftelsens mål er å restaurere Forlandet som slepebåt og bruke denne som objekt for vårt ungdomsprosjekt til oppussing og vedlikehold, samt den daglige driften av skipet. I tillegg ønsker stiftelsen å vise fram båten som den hvalbåten den en gang har vært, dog uten å tilbakeføre hvalfangstutstyret.

Hvalbåten er en norsk oppfinnelse og i en lang periode var det bare nordmenn som kunne handtere slike båter i fangst. Men for de nasjonale vernemyndighetene er det dampmaskinen på Forlandet som er viktig. Denne er installert og bygget av Bergen Mek. Verksted og er den eneste av denne dampmaskintypen som i dag finnes i Norge.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss