Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6829 Aust-Agder Museum og Arkiv IKS får økonomisk støtte til restaurering av sjøbod på Merdø

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. februar 2021 besluttet å innvilge kr. 300.000 til ovennevnte prosjekt.

Aust-Agder museum og arkiv IKS (AAma) ble etablert i 2015 da KUBEN IKS, Setesdalsmuseet IKS og Stiftelsen Grimstad bys museer ble slått sammen. AAma har både arkiv- og museumsfunksjoner, og består av fire avdelinger som befinner seg på tre administrative steder: KUBEN i Arendal, Setesdalsmuseet på Rysstad og Sjøfartsmuseet i Aust-Agder i Grimstad. KUBEN er et kulturhistorisk museum med historie tilbake til 1800-tallet.

Merdøgaard museum ligger på øya Merdø like utenfor Arendal. Merdøgaard ble kjøpt av museet i 1930, og har vært museum siden. Merdøgaard består av flere ulike bygninger. Våningshuset ble fredet i 1924, og den resterende delen av bebyggelsen tilhørende gården ligger i et område som er omfattet av hensynsone H570 Bevaring kulturmiljø. Sjøboden som er en del av anlegget, er i dårlig forfatning og for å klare å bevare denne kulturskatten for ettertiden er det nå et stor behov for restaurering.

Merdøgaard er en liten kystgård med skipperhus fra 1736, bevart slik det har stått, og med opprinnelige interiører og innbo fra ca. 1800. Anlegget består av våningshus, sjøbod og fjøs, plassert ganske tett sammen. En sjøbod var et nødvendig hus på en eiendom som Merdøgaard. Sjøboden var kystgårdens stabbur.

På øya Merdø er det spesielt fokus på å sikre bevaring av bygninger og kulturminner med særlig vekt på uthavns relaterte kulturminner. Store deler av Merdø er også en del av Raet nasjonalpark.

Sjøboden er en tømret bygning i to etasjer med lukkede svalganger langs to sider, ved vestre gavlvegg og søndre langside. Bygningen har møne midt over tømmerkonstruksjonen, og fremstår derfor med asymmetrisk gavlfasade og tverrsnitt. Svalgangen på langsiden har derfor redusert høyde i annen etasje. Det er utvendig kledning på alle fire vegger.

Tilstand og tiltak
Bygningen er svært skjev, spesielt østveggen. Skjevheten har utviklet seg over tid, og om ikke noe gjøres vil den fortsette å utvikle seg. Kledningen er kommet svært nær bakken og man ser innvendig at nederste stokk, noen plasser, er under bakkenivå. Om dette skyldes sig i grunnmur eller om terrenget rundt har hevet seg med årene er litt uvisst. Endringene vi opplever i vær og klima bidrar også til at bygningen oftere er utsatt for springflo. Flere deler av bygningen står nå under vann ved springflo.
For å sikre fremtiden til bygget er det nødvendig å gjøre grep som øker avstanden mellom bunnstokk og terreng. Det anbefales at hele bygget jekkes opp ca. 30 cm. Når bygget blir jekket opp gir det en god mulighet til å utføre reparasjoner på bunnstokkene og bunnsvillene. Alt nytt trevirke vil være av samme kvalitet som opprinnelige med samme overflatebehandling.

Det er mellom 20.000 – 30.000 besøkende på Merdø i løpet av året, med mest trykk på sommersesongen. Tunet rundt Merdøgaard, og den flotte sandstranden gården ligger ved er et idyllisk sted som brukes mye til rekreasjon både av Arendals innbyggere og tilreisende turister. Det er i dag ingen fastboende på Merdø, og den gamle bebyggelsen er feriehus for folk både fra lokalområdet, og øst- og vestlandet. Det går rutebåt til Merdø i sommersesongen, så det er enkelt å komme hit selv om man ikke disponerer egen båt. Museet holder åpent for publikum 7 dager i uken i skolens sommerferie. Det åpnes også for publikum og skoleklasser på forespørsel ellers i sommerhalvåret. Etter restaurering vil det igjen bli mulig å invitere publikum inn i sjøboden. Vi vil da inkludere sjøboden i våre faste omvisninger i sommerferien (4-5 omvisninger daglig), samt i det pedagogiske opplegget vi tilbyr til skoler og grupper ellers i sommerhalvåret. Å kunne bruke sjøboden aktivt i formidlingen vil gi en ekstra dimensjon når vi skal formidle hverdagslivet på en gård i en uthavn på 17-1800-tallet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss