Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6826 Ski Foreningen - Skimuseet i Holmenkollen får økonomisk støtte til konservering av Amundsens sydpoltelt

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. februar 2021 besluttet å innvilge kr. 35.000 til ovennevnte prosjekt.

Skimuseet i Holmenkollen ønsker å 3d-skanne Roald Amundsens telt som ble brukt i ekspedisjonen til Sydpolen i 1911. Dette var teltet Roald Amundsen, Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel og Oscar Wisting sov i på vei til polpunktet, som første ekspedisjon i verden til å nå Sydpolen.

Teltet var opprinnelig to tremannstelt som ble sydd sammen til et større telt. Selve teltet er i relativt god stand, men den ytre duken er skjør. Duken var en modifisering ekspedisjonsmedlemmene gjorde for å få en mørkere farge på teltet. Denne ble sydd av mannskapets køyegardiner fra skipet Fram, før ekspedisjonen forlot skipet for å gå på ski mot Sydpolen.

De ønsker å sette opp teltet, slik at det kan skannes både innvendig og utvendig. En 3d-skanning gjør at teltet kan formidles, uten at det påfører eller utsetter objektet for mer skade eller slitasje. De ønsker at den skannede versjonen skal kunne brukes til fremtidig forskning og kunnskapsproduksjon.

Teltduken må sikres/behandles av tekstilkonservator for at 3d-skanningen skal kunne finne sted. Dette for ikke å gjøre ytterligere skade på teltet. Norsk Folkemuseums konserveringsavdeling har sagt seg villig til å påta seg arbeidet med sikringen og å sørge for at det blir forsvarlig satt opp.

Det er stor interesse for teltet. Sydpolteltet er det eneste teltet som er igjen fra det som kanskje er verdens mest kjente polarpolekspedisjon. Det er derfor et unikt objekt, av nasjonal og internasjonal betydning, som ikke bør gå tapt. Den ferdige 3d-skannen vil brukes aktivt i formidlingen ved Skimuseet, og andre museer med polarhistorie eller Roald Amundsen som tema. NRK vil dokumentere prosessen med oppsettelsen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss