Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 8009 Det Norske Hageselskap får økonomisk støtte til digitalt planteoppslagsverk

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 22. februar 2023 besluttet å innvilge kr. 360.000 til ovennevnte prosjekt

Framtidsrettet kunnskapsbase for planter tilpasset et norsk klima i endring.

Det norske hageselskap (Hageselskapet), NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) og FAGUS (Faglig utviklingssenter for grøntanleggssektoren) samarbeider om å utvikle et digitalt planteoppslagsverk for planter som passer til norske forhold.

En digital plantekunnskapsbase har lenge vært etterspurt av både bransjen og studenter. Informasjons- og undervisningsmateriell om planter er tradisjonelt sett skriftlig i form av bøker, kompendier, forskningsartikler, artikler i fagblader, foredrag, presentasjoner mm. «Hageselskapets Sortsliste», sist revidert i 2005, er mye brukt av landskapsarkitekter. Sortslisten omfatter både prydvekster og nyttevekster. Tilsvarende bruker NMBU skriftlig materiell i sin undervisning om planter. Kompendiet «Landskapsplanter» har vært spesielt viktig, sist revidert i 2008. Det finnes mye kunnskap på nett, men der er det vanskelig å vurdere kilden og kvaliteten på informasjonen.

Hageselskapet, NMBU og FAGUS skal utvikle et verktøy for fremtiden, basert på brukergruppenes behov og med kompetanse fra de beste fagmiljøene. Digitalt planteoppslagsverk skal driftes, utvikles og oppdateres kontinuerlig slik at den fungerer som et uunnværlig søkeverktøy og et omfattende oppslagsverk med faglig pålitelig kvalitet og oppdatert informasjon.

Målet for prosjektet er å etablere det digitale oppslagsverket som en kunnskapsbase, et bruks- og opplæringsverktøy og en viktig premissleverandør for beslutninger og prosesser om plantevalg i et samfunnsperspektiv. Basen skal:
• Gi beslutningstakere et bedre grunnlag for å velge rett plante til rett plass med hensyn til en mer bærekraftig samfunnsutvikling
• Bidra til å sikre vellykkede plantevalg på kort og lang sikt.
• Bidra til at plantene som planlegges og brukes i grøntanlegg er tilpasset vokseforholdene på stedet og skjøtselsnivå, fyller tiltenkt funksjon og gir ønsket pryd-, nytte- og opplevelsesverdi.
• Være en god plattform for å tilgjengeliggjøre nye krav til beplantning, som klimatilpasning i et klima i endring, overvannshåndtering, bidra til pollinering og biologisk mangfold, uønsket spredning mm.
• Fremme norskproduserte planter som gir en miljøgevinst og minimerer risiko for spredning av fremmede organismer som kan følge planter, jord og masser.

Målgruppen er alle med behov eller interesse for planter og beplantning. Plantebasen vil prioritere undervisning på universitetsnivå og de som jobber for og i grøntanleggssektoren. Det skal også ivaretas at undervisning på videregående- og fagskoler, andre grønt faglige miljøer og privatpersoner skal ha nytte av basen.

I en verden hvor urbanisering og befolkningsvekst skyter fart og hvor klima er i rask endring, er det svært viktig at det gjøres bærekraftige plantevalg av pryd- og nyttevekster til offentlige og private uterom i byer og tettsteder.

Tiltaket skal bidra til vellykkede og bærekraftige plantevalg på kort og lang sikt. Økt kunnskap om bruk og skjøtsel av planter gir god plantehelse, og er viktige bidrag for bærekraftige grøntanlegg og vil gi mindre behov for plantevernmidler som belaster miljøet.

Klimaendringene gir et varmere, våtere og villere klima. Planter som likte seg godt et sted, gjør ikke det lenger, og nye planter kommer til. I arbeidet med å finne riktig plante på riktig plass må vi ha gode, oppdaterte oversikter over egnede vekster som bl.a. vil tåle vær og vind og forebygge skader ved overvann. Når klimaet endrer seg, er det svært viktig at klimasonekartene oppdateres for å plassere vekster i riktig herdighetssone. Kart med bedre meteorologi- og klimadatagrunnlag utvikles i samarbeid med Meteorologisk institutt. Merking av herdighetssoner (H1–H8) er nødvendig for å gjøre gode plantevalg. Riktig vegetasjon bidrar til lokal klima- og miljøregulering, både mht. avskjerming, vind- og støyreduksjon, overvannsproblematikk, renere luft, biologisk mangfold og pollinering.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss