Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7065 Ronny Ruud får økonomisk støtte til konservering av 1600 talls kistemur

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 25. august 2021 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Etter oppussing av husets underetasje er det dukket frem en tykk mur med smidde gittervinduer. Man antar at dette er Kongsvingers eldste bygning. Anno Museum tror det kan stamme fra Kongsvinger festning, ca fra midten på 1600 tallet.

Eier har ett stort ønske om å få frem hele steinhuset. Dette er et sjeldent kulturminne som har vært et mysterium i over 10 år. Det er viktig at dette kulturminnet blir integrert i den gamle bydelen og blir Kongsvingers oldtidsminne, som alle kan få glede av.

I et notat av museumshåndverker ved Anno Museum i 2020 ble det foretatt en befaring av et gjenoppdaget gammelt murverk i Løkkegata 16, Kongsvinger.

Den aktuelle delen av murverket har blitt gjenoppdaget i forbindelse med oppussing og renoveringsarbeider i løpet av de siste årene og omfatter ytre mur-vange mot sørøst, ytterhjørne og ytre mur-vange mot sør-vest. Østmuren er avdekket i en lengde av 5,10 meter og vestmuren i en lengde av 2,80 meter. Gjennomsnittlig høyde er 2,30 meter. Antatt mur-tykkelse er om lag 70 cm. Muren virker godt fundamentert, og det er ikke observert større skjevheter eller utglidninger. Den østlige murdelen har to murte vindus-smyg. I begge vinduene er det innmurt gitter av snodd smijern, samt jern-stabler på siden, for feste av smidde jernskater.

En antar at murene er konstruert som kistemur, med yttervange, innervange og kjerne med bindere/tverrband. Byggematerialet er lokal stein, murt med lokal brunleire. Murene er murt med dårlig forbandt i skiftene, som svekker mur-konstruksjonen. Det antas at mur-konstruksjonen tilhører en tidligere bygning som en gang i løpet av 1700-tallet har blitt implementert i bygningen vi i dag ser i Løkkegata 16.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss