Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6850 Vågå Historielag får økonomisk støtte til restaurering av kvernhus

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. februar 2021 besluttet å innvilge kr. 50.000 til ovennevnte prosjekt.

Vågå Historielag er eigar av 11 hus: Bygdamuseet Jutulheimen, 12 hus i Vågå Prestegard Ullinsvin (av desse er 10 freda), 6 hus på almenningsbruket Flåten (Nordheradsprosjektet har driftsansvar), Jo-Gjende-bua og Klonesbuene ved Gjende, eit kvilings-seterfjos i Randsverk, ei fiskebu Pulløybua og eit torvstrøhus. Det er Gudbrandsdalsmusea AS som driftar Bygdamuseet, men eigaren Vågå historielag har vedlikehaldsansvaret.

Kvernhuset som skal restaurerast er truleg frå 1700-talet. Huset stod nede i bakken på innsida, men botnstokken ser ikkje ut til å vera skada. Det er skader på torvhaldarar og anna av taket, derfor er huset nedteke og lagt i opplag under tak. Det må til ny taktro. Huset stod på andre sida av fylkesvegen. I høve reisten av bygdatunet, og p.g.a. endring av festeareal frå bortfestar; Opplysningsvesenets fond, må huset flytast over vegen.

Stokk & Stein AS som har mykje erfaring med restaurering, har sett opp eit kostnadsoverslag. Dei har frakta kvernhuset til laftehallen. Kvernhuset skal restaureres saman med purkehuset de fikk støtte til i 2020.

Entreprenøren er godt i gang med purkehuset og utfører vedlikehald i laftehall i vinter. Dei har også frakta kvernhuset til laftehallen, og da ser dei at restaurering av dette vil vera langt rimelegare enn kostnadsoverslaget viss dei kan ta dette samtidig med purkehuset utover vinteren. Vi søkjer dermed om tilskot til finansiering av kvernhuset.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss