Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6845 Kvinneklinikken Sørlandet Sykehus Kristiansand får økonomisk støtte til å drive en Biobank i 2 år

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. februar 2021 besluttet å innvilge kr. 1 mill. til ovennevnte prosjekt.

I 2017 fikk de støtte til pilotprosjektet «Oppfølging etter gynekologisk kreft». Det har resultert i utvikling av et fremtidsrettet kontrollopplegg etter avsluttet kreftbehandling med fokus på informasjon, psykososial helse og sunn livsstil med en smarttelefon-applikasjon (app) som en ekstra støtte.

På bakgrunn av pilotprosjektet mottok de støtte fra Kreftforeningen i 2018. I november 2019 startet de LETSGO-studien, der 754 kvinner skal inkluderes på 10 norske sykehus (5 stk. tester nytt opplegg og 5 stk. følger dagens kontrollopplegg). Klinikere innenfor brystkreft, tarmkreft og lungekreft har fattet interesse.

Alle kvinnene i studien tar blodprøver til en biobank (blodprøver som fryses ned i spesialglass til senere undersøkelser). Studier tyder på at bedre psykososial helse og fysisk aktivitet kan stimulere kroppens eget immunforsvar og bedre livskvaliteten og kanskje påvirke overlevelsen. Via biobankprøvene ønsker de å se på immunforsvaret til kvinnene som deltar for å se om økt psykososial støtte påvirker dette. De skal også lete etter markører i blod som kan fortelle hvilke av pasientene som har større risiko for tilbakefall og som derved bør følges tettere enn de som ikke har slik risiko.

De har økonomi til å ta biobankprøver i 1 år. De har nå fått støtte til å ta blodprøver i de resterende 2 årene pasientene er inkludert i studien.

LETSGO studien er i internasjonal sammenheng helt unik på grunn av sin størrelse og design. Dette er viktig fremtidsrettet forskning der kombinasjonen av kliniske data fra pasientene, pasientenes egenrapporterte helse og biologiske markører kan føre til fremskritt og kanskje bedre overlevelse for de som har vært gjennom kreftbehandling.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss