Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6811 Oppdal Kulturhus KF får økonomisk støtte til rehabilitering av Bakkastoggo

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. februar 2021 besluttet å innvilge kr. 400.000 til ovennevnte prosjekt.

I Oppdal er det meste av det operative kulturarbeidet organisert inn under det kommunale foretaket, Oppdal kulturhus KF.

En av de ni avdelingene er Oppdalsmuseet. Museet rommer 35 bygninger og nærmere 5.000 gjenstander. En av bygningene er Bekkastoggo. Et 400 år gammelt vernet bygg som nå er utsatt for skader som må rettes opp.

Oppdal kulturhus KF har i tillegg til driftsansvaret for museet i Oppdal, også kulturskole, ungdomsklubb, bibliotek, kino, scene og sal for musikk/teater/dans, kunstgalleri, badeanlegg, kafe/kiosk samt driftsavdeling og administrasjon.

Bekkastoggo er fra slutten av 1600- tallet, og ble fredet i 1. februar i 1923. Det ble kjøpt av det den gang nystartede museumslaget i 1937, og ble satt opp på museumstomta i 1956-57. Bygget er et viktig eksempel på oppstuggu med treroms plan, en unik byggetype som er knyttet til Oppdal i Trøndelag. Det er tre bevarte eksemplar av denne byggetypen. Foruten Oppdal, har Norsk Folkemuseum på Bygdøy og Sverresborg Museum i Trondheim hvert sitt eksemplar av ei slik oppstuggu. Det er dermed et av de mest verdifulle bygg som er i Oppdal.

Bekkastoggo sto lenge til nedfalls og uten tak. Deretter lå bygget lenge nedplukket og dårlig oppbevart før det ble satt opp på museumstomta. Nå ser vi at fundamentet har sklidd fra hverandre og bygget har sunket ned i grunnen. Flere sviller har fått råteskader. Det har vært taklekkasjer under pipa som har forårsaket store råteskader på sørvegg. Døra er malingsslitt, og det er gjort hærverk på den. Øvre vindu mot nord har en del skader.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss