Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6810 Oppdal Kulturhus KF får økonomisk støtte til rehabilitering av Raulåna

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. februar 2021 besluttet å innvilge kr. 400.000 til ovennevnte prosjekt.

I Oppdal er det meste av det operative kulturarbeidet organisert inn under det kommunale foretaket, Oppdal kulturhus KF. En av de ni avdelingene er Oppdalsmuseet. Museet rommer 35 bygninger og nærmere 5.000 gjenstander. En av bygningene er Raulåna, en 400 år gammel freda bygning som nå er utsatt for settingsskader som må rettes opp.

Oppdal kulturhus KF har i tillegg til driftsansvaret for museet i Oppdal, også kulturskole, ungdomsklubb, bibliotek, kino, scene og sal for musikk/teater/dans, kunstgalleri, badeanlegg, kafe/kiosk samt driftsavdeling og administrasjon. Museet har alle sine bygg i egen eiendom med unntak av Raulåna som står som eget bygg ved Oppdal kirke og den gamle prestegården.

Raulåna er det eldste huset som står i prestegården ved Oppdal kirke. Det er et to-etasjes laftet tømmerbygning med stående, rødmalt panel med skifertak. På takmønet står en metalvimpel med årstallet 1675. Bygget har blitt brukt som et overnattingsted for konger og «storfolk» gjennom tidene. Det er en helt spesiell og unik malingsdekor (Barokkdekor)fra 1600-tallet og flere unike byggemetoder som er i bygget.

Bygget har settingsskader i grund, tapet og i rappingen (leirpuss) som er sjablongmalt. Det er et toalettanlegg i kjeller som også bærer preg av settingsskader og fuktskader. I sørdelen er en trapp som er muret i naturstein, også med skader. Kjellermur er 180 cm bred. Tilstandsrapporten beskriver i detalj hva som må gjøres, og det viktigste tiltaket er å få drenert, både for å lede vekk fukt, men også å få stabile masser mot mur rundt hele huset.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss