Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4344 Gloppen Kirkelige Fellesråd får økonomisk støtte til oppretting av Gamle Gimmestad kirke

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 11. juni 2019 besluttet å innvilge kr. 500.000 til ovennevnte prosjekt.

Gloppen kirkelige fellesråd har det administrative ansvaret for Gamle Gimmestad kirke, men det er Gloppen sokneråd som eier kirken sammen med bygdefolket.
Gamle Gimmestad kirke ble bygd i 1692 og avløste da den eldre tømmerkirken som igjen hadde avløst en stavkirke. Alle kirkene sto på samme grunn.

Kirken er en laftet langkirke hvor fremste halvdelen av skipet er litt bredere enn den bakre dele. Nesten en liten korskirke. Utvendig er kirken kledt med vanlig vestlandspanel og tekt med vanlig uglasserte teglpanner. Innvendig er det gamle inventaret intakt og kirkeveggene rikt dekorerte med malte blomster, draper i ranker fra tidlig på 1700-tallet.

Riksantikvaren regner Gamle Gimmestad kirke som så autentisk og godt bevart at hun klart fyller grunnlaget for freding etter Kulturminneloven. Gamle Gimmestad Kirke er en «unik perle», iflg. riksantikvar Jørn Holme.

I dag har kirken store setningsskader som beskyldes grunn-fundamentering med lite bæreflate. Flere av bærestokkene under kirken ligger på jord/gress og har derfor råteskader. Kirken er skjev og må rettes opp. Det er viktig å bevare en viktig kulturskatt med verdier som går helt tilbake til år 1500.

Gamle Gimmestad kirke er et vernet bygg og underlagt strenge vernerestriksjoner.
Frem til nå har de skaffet nok midler til å legge ny solid grunnmur med skikkelige store bære-steiner, samt fått drenert vekk grunnvannet. Dette arbeidet er ferdig og støttet med 2 millioner fra kommune/fylkeskommune til innsamlinger og dugnader.

Nå er det opprettelse av kirken som står for tur. Det skal legges nye sviller i bunnen og ta bort alt som er råte før de retter opp selve «byggverket». Taket må av og legges på nytt etter opprettelsen. Alle kledningsbord som er råtne blir byttet ut. Ny furekledning fra området rundt kirken er skåret og ligger til tørk.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss