Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4309 Hurum Kommune får økonomisk støtte til brannsikring av Storgaten 1 og 3 i Holmsbu sentrum

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 11. juni 2019 besluttet å innvilge kr. 120.000 til ovennevnte prosjekt

Hurum kommune søker om støtte til etablering av vanntåkeanlegg av to eiendommer i Holmsbu sentrum, Storgaten 1 og Storgaten 3.

Etter katastrofebrannen i Lærdal har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Riksantikvaren hatt fokus på brannsikring av verneverdige trehusmiljø. I Norge er 180 slike miljøer listet opp, og Holmsbu i Hurum kommune er registrert med et slikt verneverdig trehusmiljø.

Brannvesenet i Hurum holder til på Tofte som ligger 14 km fra Holmsbu. Kravet til innsatstid for brannvesenet for et tettsted som Holmsbu er 10 minutter; den faktiske innsatstiden er opp mot 20 minutter. Med dette som bakgrunn har Hurum kommune de siste årene jobbet frem både brannsikringsplan for Holmsbu sentrum, og egen lokal brannforskrift for hele kommunen.

De har hvert år siden 2016 søkt Riksantikvaren om midler for å delfinansiere ulike brannsikringstiltak, men midler derfra har ikke vært tilstrekkelig for fullfinansiering. Med en egenandel fra kommunen og fra bygningseierne har man likevel oppnådd å finansiere tiltakene.

I 2016 ble det oppført fire brannposter/utvendige brannslanger på strategisk viktige steder i Holmsbu sentrum, finansiert med tildelte midler fra Riksantikvaren og kommunen selv og tiltakene er meget godt mottatt av beboerne i Holmsbu sentrum, og ses på som en reell styrking av brannsikkerheten i området.

For 2018 har kommunen fått tildelt midler fra Riksantikvaren til etablering av slokkeanlegg i bygningsmassen i Storgaten 1 (oppført på slutten av 1700-tallet) og Storgaten 3 (med eldste del fra 1730). Begge bygningene er SEFRAK registrerte. Begge eiendommene er avsatt til Spesialområde – verneverdig bolig i reguleringsplan for Holmsbu sentrum fra 1988, og på A-listen over Verneverdige enkeltbygg og anlegg i kommuneplan for Hurum kommune 2018 – 2030. Bygningene ligger med ca 3 meters avstand og vil utgjøre en stor brannbelastning ved en utviklet brann.

Etter at sprinkling av Storgaten 1 og 3 er gjennomført, er planen videre å følge opp tiltakslisten til brannsikkerhetsplanen som er å etablere brannvarslingsanlegg med direktetilknytning til 110 sentral/alarmsentral for alle eiendommene innenfor planområdet. Kommunen har allerede fått tildelt 500.000 fra Riksantikvaren til dette, men en forutsetning for disse midlene, er at man får til en toppfinansiering av tiltakene i Storgaten 1 og 3.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss