Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4110 Oslo Museum - Bymuseet får økonomisk støtte til et klimaregulert monter for ny utstilling

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. april 2019 besluttet å innvilge kr. 55.000 til ovennevnte prosjekt.

Bymuseet er fra 2006 en del av stiftelsen Oslo Museum. Museet holder til i fredede Frogner hovedgård og formidler Oslos historie gjennom faste og skiftende utstillinger. Videre tilbys et omfattende publikumsprogram med byvandringer, foredrag og familiearrangementer. Egne opplegg tilbys skolene, og ca. 11 000 skoleelever besøker museet årlig. I 2017 hadde Bymuseet et samlet besøk i underkant av 100 000. Museet har betydelige samlinger som dokumenterer Oslos historie, ca. 10 000 kunstverk, 23 000 kulturhistoriske gjenstander og 1,5 millioner foto. Oslo kommune og Kulturdepartementet er museets viktigste økonomiske bidragsytere.

Det skal nå settes opp en ny utstilling på Bymuseet i Oslo: «Dyr i byen»: Denne utstillingen belyser forholdet mellom dyr og mennesker i Oslo de siste to hundre årene, og spør hva dyrene har betydd for byens utvikling, men også hva byens utvikling har betydd for dyrene.
Et objekt som vil stå sentralt i utstillingen er dikteren Henrik Wergelands (1808-1845) utstoppede hund Bella, som eies av Norsk Folkemuseum. Wergeland anskaffet Bella, som var hans siste hund, i 1836. Da han lå for døden, valgte han å testamentere Bella til Zoologisk museum, hvor han mente hunden fortjente en plass som skjellet og utstoppet, siden hun minnet om «den antikke hundeform»
Folkemuseet har bekreftet at de låner Bymuseet Bella til utstillingen under forutsetning av at museet viser henne i en klimaregulert monter, slik at hun er sikret gode bevaringsforhold også under utstillingsperioden. De har vært i kontakt med en monterprodusent anbefalt av Folkemuseet.

Prosjektet med å fortelle byhistorien med vekt på dyrenes betydning er et nybrottsarbeid i museumssammenheng, som de tror vil ha stor publikumsappell, men som også vil få oppmerksomhet i fagmiljøene, siden forholdet dyr, mennesker, natur og kultur er et stadig voksende interesse- og temafelt.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss