Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4043 Astafjord Kystlag får økonomisk støtte til årlig sikkerhetssjekk ved M/K Folkvang

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. april 2019 besluttet å innvilge kr. 94.470 til ovennevnte prosjekt.

M/K Folkvang er en Skandferbåt som ble bygget i 1911 ved Nils Skandfers båtbyggeri på Kulstadsjøen ved Mosjøen. M/K Folkvang er vernet av Riksantikvaren. Den ble drevet som fiskebåt frem til 1976. Båtbyggeriet bygde ca 300 båter for de Nordnorske fiskerne.
Første eier var Hilmar Sellevold, Dverberg, fra 12.12.1911 som fikk båten bygd.
Sjette eier av båten er Astafjord Kystlag, Moa, 9446 Grovfjord, fra 03.09.92

Båten var godt kjent av alle som har bodd i Grovfjord. Det var av meget stor betydning for stedet å få en av de gode gamle fiskebåtene tilbake, da så mange tilsvarende båter er gått tapt.
Astafjord kystlag fikk henvendelse fra Riksantikvaren sommeren 1989 om å hente båten hjem til Grovfjord og føre den tilbake slik den var i 1911.

I 1991 fikk vi beskjed om at båten var sunket ved Gressholmene i Oslo, hvor den lå fortøyd i ei bøye. Det viste seg at eier var blitt nødt til å fjerne båten fra fortøyningen i Bunnefjorden. Ved Gressholmene lå den fortøyd uten tilsyn inntil den sank på ca 30 m dybde.

Ved hjelp av Gunnar Sønsteby fikk kystlaget kjøpe båten. De fikk avtale med Oslo havnevesen om å heve båten. Høsten 1992 dro Ole Magnus Ellefsen og Per Sjøvoll for å være med på hevingen. Fredag 22. oktober ble et stort apparat satt i gang, med Oslo-krana, froskemenn og havnevesenet. Ved 2 to-tiden kom båten opp av sjøen - det var umiskjennelig Folkvang. Den ble etter hvert satt på land på Sjursøya - hvor den sto et år før det lyktes å få den fraktet nordover. Frakten nordover ble foretatt med en av forsvarets landgangsfartøy.

Fram til utgangen av år 2003 har den vært under restaurering av Astafjord kystlags medlemmer samt med innleid arbeidskraft etter behov, og med økonomisk støtte fra Riksantikvaren.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss