Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4037 Krøderbanens venner får økonomisk støtte til restaurering av tømmerrampe ved Kløftefoss stasjon

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 6. februar 2019 besluttet å innvilge
kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Det er Stiftelsen Krøderbanen som er infrastruktur eier av Krøderbanens bygninger og tekniske installasjoner. I styremøte 20.04.18 fikk Krøderbanens Venner i oppdrag å innhente et tilbud på restaurering av nevnte tømmerrampe. Oppdraget gikk også ut på å søke prosjektmidler for finansiering av arbeidet. Krøderbanens Venner ble stiftet i mai 2004 og pr desember 2018 har de ca. 90 medlemmer.

Krøderbanen er en veteranjernbane på 26 km, som går mellom Vikersund i Modum kommune til Krødern i Krødsherads kommune. Den gamle tømmerrampa ligger ved Kløftefoss stasjon. Den er nå i meget dårlig forfatning. Både Museet Krøderbanen og Krøderbanens Venner innser at hvis ikke noe blir gjort i nær framtid vil den ramle sammen. I 2017 søkte de Sparebank1 Modum Sparebank om støtte til innkjøp av et sikringsgjerde rundt den 100 m lange tømmerrampa. De fikk penger til gjerdet og nå er den gamle tømmerrampa sikret inntil den blir restaurert.

Tømmerrampa på Kløftefoss er en av få som er igjen i Norge i dag. Den ble bygget på 1930 tallet og ble benyttet som lasterampe for tømmerkjøring med hest. I mellomkrigstida gikk det opp til 30 hester med tømmerlass fra Holleiaskogene til Kløftefoss og Krøderbanen.

Hestelassene ble kjørt opp på rampa og tømmeret ble her veltet over på stakevogner. Tømmertogene kjørte så til Vikersund og videre ned Randsfjordbanen for levering til de mange papirfabrikkene og sagbrukene langs Drammensvassdraget.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss