Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3394 Miljøvernprisen 2017 - Den Norske Turistforening

...i styremøte 18. oktober 2017 besluttet styret i Stiftelsen UNI å tildele Den Norske Turistforening Miljøvernprisen 2017 med kr. 1.000.000.

Prisen ble offentliggjort på Stiftelsen UNIs styremøte i desember. Paul Manger, styreleder i Stiftelsen UNI, hadde gleden av å overrekke Nils Øveraas fra Den Norske Turistforening, prisen med følgende begrunnelse:

Den Norske Turistforening er stiftet i 1868. Foreningen har fra etableringen sikret et naturvennlig friluftsliv i Norge. Foreningens historiske tradisjon gjør at denne virksomheten neppe trenger ytterligere presentasjon.

Siden forrige århundre har imidlertid foreningen utvidet sin målsetting i en bredere samfunnsmessig kontekst. I dag ser man virksomheten som del av et større samfunnsansvar, herunder fokus på hvordan miljøutfordringer påvirker friluftslivet.

Styret i Stiftelsen UNI har således særlig merket seg den miljømessige siden av DNTs arbeid.

Friluftsliv er helsefremmende. Å bedre folks livskvalitet og helse er en av grunnsteinene i DNTs visjon; «Naturopplevelser styrker kvaliteten i livet».
DNTs stemme i norsk arealforvaltning bidrar til en samfunnsutvikling som sikrer vilkår for det enkle og naturvennlige friluftslivet.

Det norske landskapet er i endring. DNT synliggjør, for politiske beslutningstakere og befolkningen, måten dette påvirker naturen på. Viktige natur- og friluftslivsområder forsvinner hvert år til fordel for annen arealbruk, og DNT synliggjør at kvalitetene som friluftslivet baserer seg på er i ferd med å forsvinne eller bli redusert.

Naturmangfoldet favner blant annet om biologisk, landskapsmessig og geologisk mangfold. Det er videre godt dokumentert at friluftsliv har god virkning på enkeltmenneskets fysiske og psykiske helse.

Ønsket om fornybar energi fører til en kraftig utbygging av vindkraft, vannkraft og nett. Energipolitikken er imidlertid ikke godt nok samordnet med miljøpolitikken. Omfattende planer for bergverksdrift gir uheldige konsekvenser for sårbar natur.

På grunn av omfattende endringer i lovverket for motorferdsel, er det tradisjonelle skillet mellom nytte- og fornøyelseskjøring langt på vei opphevet. Det vil både øke støy-forurensningen i norsk natur dramatisk og skape brukerkonflikter.

DNT er en viktig premissgiver som påvirker samfunnsutviklingen når det gjelder relevant natur- og miljøpolitikk. DNT sikrer bedre rammevilkår for friluftslivet i den nasjonale politikken. DNT sikrer at hensynet til friluftslivet blir ivaretatt i allerede utbygde og i intakte vassdrag.
DNT viser i praktisk arbeid i egen virksomhet at miljøvern er en viktig innsatsfaktor.

Stiftelsen UNI verdsetter den samfunnsinnsatsen DNT gjør for et utvidet naturvernbegrep på vegne av den norske befolkningen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss