Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3393 Skadevernprisen 2017 - Stiftelsen Organdonasjon

...i styremøte 18. oktober 2017 besluttet styret i Stiftelsen UNI å tildele Stiftelsen Organdonasjon Skadevernprisen 2017 med kr. 1.000.000.

Prisen ble offentliggjort på Stiftelse UNIs styremøte i desember.Oddbjørn Sørmoen, styremedlem i Stiftelsen UNI, hadde gleden av å overrekke daglig Leder Hege Lundin Kuhle fra Stiftelsen Organdonasjon, prisen med følgende begrunnelse:

Stiftelsen Organdonasjon ble etablert i 1997, og ble til som en respons på et økende behov for organer i Norge.

Det er ingen hemmelighet at organdonasjon har vært et vanskelig tema i Norge. Problemstillingen rundt samfunnets behov på dette området var lenge nærmest fraværende i den offentlige debatten. Diskusjonen rundt behovene var forbeholdt institusjonene og det private rom.

Transplantasjonsloven av 1973 forutsetter at alle borgere er potensielle organgivere. Loven krever imidlertid samtykke fra donor eller fra pårørende.
Den vanskelige samtalen rundt organdonasjon hindret, til å begynne med, oversikt over enkeltmenneskets syn eller innstilling til et slikt samtykke. Dette var kimen til etableringen av interesseorganisasjonen som ville fremme organdonasjon i det offentlige rom.

Stiftelsen møtte, i starten, stor skepsis fra helsepersonell om offentlig informasjon ville øke donasjonsraten. Mange mente at slike tiltak ville redusere antall donasjoner.

Bredt arbeid mot media, opinionen og politikere ga imidlertid etter hvert resultater. Fra 2003 er organdonasjon nå blitt et offentlig anliggende med egen post på statsbudsjettet.

I 2003 ble også «Donorkortet» etablert. Budskapet var klart; ta et standpunkt, fyll ut donorkortet og informer dine nærmeste.

Slik fikk man både kommunisert oppfordringen til å ta stilling, i tillegg til " samtalen". Donorkort-brosjyren er siden lansering blitt trykket opp i over seks millioner eksemplarer.

l 2011 ble dokumentaren "Livet på vent" vist på TV2. Serien fulgte pasienter gjennom ventetid og frem til transplantasjon. Aldri før hadde temaet vært mer synlig i befolkningen og i helsevesenet. Dette var et klart bevis på at bred og god dekning av temaet fører til at ikke bare befolkningen, men også helsepersonell, får høy bevissthet og sterkt engasjement.

Samtidig med "Livet på vent", lanserte stiftelsen donorkortet som app.
På appen deler man kortet med sine nærmeste og inviterer til en samtale. Denne formidlings-formen har bidratt til å alminneliggjøre terskelen for å dele, og i dag har nesten 250.000 nordmenn donorkort på mobiltelefonen som et synlig bevis.

Stiftelsens kommunikasjon i dag bygger på enkle forutsetninger:
Har du bestemt deg…, så skal det være enkelt å bli donor. I fjor ble konseptet "Si det for å bli det" og "Skulle vært død" lansert. Det tar faktisk kun 3 sekunder å si "jeg er organdonor" til dine nærmeste.

l Norge vil man kommunisere organdonasjon på en positiv måte.
Organdonasjon redder liv …-…, Dette er også stor trøst for mange pårørende som mister sine nærmeste.

Den "gode" tilnærmingen har skapt et fornuftig klima for temaet i Norge.
Man har sluppet sider av debatten som ofte forekommer i andre land. Noen vil si at det er uetisk å ikke fremme et budskap om valgfriheten til et ja eller nei. Stiftelsen Organdonasjon mener det vil være uetisk å ikke fremme et ja og slik redde liv.

De siste 20 årene har det skjedd svært mye i Norge når det gjelder organdonasjon og transplantasjon. Stadig flere kan transplantere, og stadig flere lever lenger med sitt nye organ.

Stiftelsen Organdonasjon har over flere år vist et imponerende engasjement med sitt holdningsskapende informasjonsarbeid. Stiftelsen har satt et vanskelig tema, med stor samfunnsnytte for hele befolkningen, på dagsordenen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss