Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3195 Leksvik Historie- og Museumslag - Ner-Killingberg - Nytt tak på låven

fikk på styremøtet 8. februar 2017 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til nytt tak på låven ved Ner-Killingberg

Ner-Killingberg i Leksvik er et gårdstun, der låna og hagen er fredet etter Kulturminneloven. Eier og driver av gårdstunet er Leksvik Historielag.

Låvens sørligste del er fra 1744, men ble oppsatt av gjenbrukstømmer der den står nå i ca. 1828-1829. Den er i laft og har innkledd svalgang. Fra denne bygningskroppen er låven bygd til både i høyden og lengden i flere omganger. På arrangement blir bygningens komplekse historie fortalt ved omvisning fordi bygge- etappene er som en vandring i bygningshistorie gjennom tidene, fra det opprinnelige i laft, til bindingsverkets storhetstid, og er et skue i material og håndverk og dimensjonsbruk i materialer.

Hele bygningsmassen var svært dårlig da laget overtok ansvaret i 2009. Både stue og låve hadde store råteskader, og det er til nå lagt ned mye arbeid og dugnadsinnsats. Selve Trønderlåna hadde størst skader, med behov for bytting av tømmer, kledning, tak osv. Låven hadde setningsskader og kledning på vestvegg var oppråtnet. Syllstokker er blitt byttet ut, og senere kledningen. Historielaget er svært opptatt av autentisitet, og den opprinnelige kledningen var brede bord med avsmalning. Det ble håndhøvlet over 1000 meter bordkledning.

Nå står taket for tur. Takplatene, som er av eternitt, har for lenge siden passert sin forventede levetid, og hver vinter må det byttes et stort antall takplater fordi de er blitt så sprøe at de knekker.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss