Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2798 Gaute Arnt Hoff - Restaurering av skippergården etter Arnt Nilsen i Gratangen

fikk på styremøte 13. april 2016 i Stiftelsen UNI kr. 25.000 øremerket istandsetting av taket på skipperhuset etter Arnt Nilsen på Laberg

Gratangen var en av de tre største kommunene, sammen med Balsfjord og Tromsø, når det gjaldt selfangst. Forlis var noe alle fangstfolk, med arbeidsplassen mellom isflak, måtte regne med. Oftest gikk det bra med mannskapene. Flere båter gikk ofte sammen og holdt utkikk etter kameratbåtene.

Forliset til «Nyken» i 1939 er den verste tragedien som har rammet Gratangen som fiskeri- og fangstkommune. På tur til New Foundland i februar 1939 forliste to ishavsskuter fra Gratangen mellom Island og Grønland. Skipper og reder Arnt Nilsen og hele mannskapet på 17 omkom.

Gården ble bygget i 1920, og hadde både innmark og mange utmarksteiger. Flere tjenestejenter arbeidet årlig under slåttonna, og mannskapene fikk sin servering på brygga når garn og nøter skulle bøtes. Gården hadde stor aktivitet både på land og sjø, og sjokket ved det dramatiske forliset satte sitt preg på kommunen, grenda Laberg, og ikke minst familien.

Gården har gjennomgått svært få endringer siden 1920. Taket mangler takstein, og må tas av. Vannbord og vindskier må fornyes, og takrenner av original type må monteres igjen. Innvendig er skorsteinen og brannmurer pusset og i god stand, men over taket er det nødvendig å pusse utenpå teglsteinen som er brukt.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss