Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2364 Erling Segelstad - Istandsetting av låve på Segelstadsetra i Fåvang

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 30.000 til istandsetting av låve på Segelstadsetra i Fåvang

Den gamle vakre låven på gården Segelstad i er i ferd med å bli restaurert. Dessverre er forfallet sluppet alt for lang, og det gjør at låven har fått omfattende skader og må demonteres. Låven er ca. 6 x 12 meter, og 7 meter høy. Det er store skiferplater på taket. Taket har vært lekk i mange år, for en del av takåsene er råtne. Vinteren 2013/2014 var det svært mye snø slik at deler av taket falt inn.

Bygningen må demonteres, og en del nye stokker må laftes inn.
Låven er etter forholdene stor, og ligger fint til i et vakkert kulturlandskap.
Seterlåver var i sin tid vanlige elementer på de fleste setrer, men da nye driftsformer i landbruket gjorde dem overflødige, ble de heller ikke vedlikeholdt. Mange låver finnes rundt om enda, men i varierende tilstand, og stadig flere faller sammen og blir aldri satt i stand. Låver av denne størrelsen er imidlertid mer uvanlig.

Derfor vil man forsøke å ta vare på dette kulturminnet, både med tanke på at bygningen kan brukes i landbruksformål, men også av hensyn til kulturmiljøet og håndverket som ligger bak.

Låven er SEFRAK registrert. Alder på låven er ukjent, men det er gravert inn noen årstall for høykjøring, blant annet fra 1850-åra. Bygningen var i aktivt bruk fram til midten av 1980-tallet, men etter det har den stått tom.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss