Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2189 Kvam Bygdemuseum - Restaurering av smie på Storeteigen

fikk på styremøte 5. juni 2014 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til restaurering av smia på Storeteiegn

Hardanger og Voss museum er regionsmuseum for Hardanger og Voss med åtte avdelinger rundt om i regionen; Agatunet, Hardanger fartøyvernsenter, Hardanger folkemuseum, Kvam bygdemuseum Storeteigen, Ingebrigt Vik museet, Granvin bygdemuseum, Voss folkemuseum og kunsthuset Kabuso.

Avdelingene har stor tematisk bredde og er hver for seg viktige institusjoner og attraksjoner. I tillegg til kulturhistoriske museum og et middelalder tun omfatter Hardanger og Voss museum et av de få reine skulpturmusea i landet, it kunst- og kultursenter og et nasjonalt fartøyvernsenter.

Kvam bygdemuseum Storeteigen ligger på Lundanes i Øystese, og er en idyllisk plass med gamle klynge tun, smale veier og nydelig utsyn over fjorden og Folgefonna.

På museumsområdet er det en husmannsplass og et møbelverksted. De er bygget på plassen, mens smia, stabburet og to røykstover er flytte hit fra andre gårder i bygda. Dette skjedde mellom 1978-1984.

Smia på Storeteigen sto først på Kolhaugane, nå Haugen, bare 300 meter fra der hun står nå. Ljåtynning var den viktigeste grunnen til at nesten hvert gardsbruk hadde egen smia. Før en fikk slipesteiner, var tynning måten de kvesset ljåene sine på. Smia ligger et stykke fra tunet. På grunn av brannfaren var dette vanlig.

Museet blir driftet av en ung gründervirksomhet som kaller seg Bygdagnist. Denne virksomheten har tatt mål av seg å laga «verdas mest innovative bygdemuseum». Bygdetunet har derfor de siste årene utviklet seg til å bli en samlingsplass for nye museumsbrukere. Gjennomsnittsalder både i vennelaget og på dugnadene er i perioder under 30 år, og både skolene, SFO, barnehagene og ferieklubben benytter tunet til ulike aktiviteter. I tillegg blir tunet brukt av eldre gjennom aktiviteter knyttet til Den kulturelle spaserstokken.

Smia har de siste åra vært i dårlig forfatning og hadde stor behov for vedlikehold. Noen av stokkene var råtne og taket var blitt lekk. Men på grunn av andre presserende tiltak, rakk dessverre ikke avsatte midler til, og smia ble derfor demontert og fraktet til Hardanger fartøyvernsenter der den nå ligger lagret i påvente av midler til gjenoppbygging.

Gjenoppbyggingen skal foregå gjennom et samarbeid med profesjonelle og vennelaget på Storeteigen. Det er et godt og aktivt vennelag knyttet til Storeteigen med interesse for vedlikehold. Kursformen har i flere sammenheng vist seg å være nyttig å bruke til å bygge kompetanse for vennelaget samtidig som en restaurerer bygningene.

I utgangspunktet vil man benytte egne håndverkere med spesialkompetanse som instruktører.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss