Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2142 Anners Lie - Restaurering av størhuset på Lie

fikk på styremøte 5. juni 2014 i Stiftelsen UNI kr. 40.000 til restaurering av størhuset på Lie

Oppland fylkeskommune, Kulturarvenheten, uttaler følgende om prosjektet i antikvarisk vurdering: Gården Lie ligger godt synlig i terrenget, ikke langt fra Hoff kirke. Pilegrimsleden Oslo-Trondheim, hovedleden på vestsiden av Mjøsa, går inntil gårdstunet, som i tillegg ligger innenfor det nasjonalt verdifulle kulturlandskaps-området Balke-Lillo. Størhuset på Lie er fra 1885 og består av to deler, en lafta del som var bolig/bryggerhus og en bindingsverksdel hvor det var vognskjul. Bygningen, som er en viktig del av det helhetlige gårdstunet, vurderes å ha lokal verneverdi. Omsøkte tiltak vurderes som viktig, da det vil bidra til både bevaring av bygningen og videreføring av bruken. Oppland fylkeskommune ved Kulturarvenheten er positive til prosjektet.

Anners Lie eier og driver i dag gården Lie som har vært i slekta i flere generasjoner. Han er gift og har fire barn. Drifta er i dag hovedsakelig basert på korn og poteter. I tillegg forpaktes jord til tre andre nabobruk.

I Størhuset står det fortsatt en godt bevart bakerovn som ønskes å istandsette. Tanken er å kunne tilby bakekurs eller matkurs, evt. selskap for mindre grupper som vil ha en sosial samling, og gjenskape et miljø som er likt det som var for et par generasjoner siden.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss