Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2103 Lars Kleppe - Restaurering av verneverdig grindløe med fjøs i kjeller på Drangevågen

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 30.000 til restaurering av verneverdig grindløe med fjøs i kjeller på Drangevågen

Lars Kleppe overtok eiendommen Drangen nordre i 2007 etter sin onkel, og slekta kan føres flere hundre år tilbake som eiere og brukere. Årlig tilbringer familien 4-6 uker der og har siden overtakelsen kontinuerlig arbeidet med restaurering av bygg og kulturlandskapet.

Med bakgrunn i fagområdene treteknologi og skogbruk har Kleppe erfaring med lafting, restaurering og vøling av nye og eldre bygninger og har tidligere arbeidet hos Fylkesmannen i Oppland i samarbeid med ansvarlig for verneverdige bygninger, Trond Raddum.

Eiendommen er et av 4 bruk som ligger ved Drangevågen. I Ætteboka for Hosangen kan bosetningen i Drangen føres tilbake til 1600-tallet, sannsynligvis vært avfolket siden svartedauen. I Osterøy Bygdebok fremgår det at Austre Kleppe som Drangen var en del av, ble ryddet i eldre jernalder.
I følge et skjøte fra 1919 er det rimelig å anta at bygningene på Drangen nordre ble satt opp i 1870-1880-årene. Dette gjelder naust i grindverk, lemstove med sidesval og grindløe med fjøs i kjeller.

Brukene ved Drangevågen er veiløse. Adkomsten er til fots gjennom marka fra Kleppskaret eller sjøveien fra Bernestange. Som siste fastboende flyttet Arvid Kleppe, Lars Klepps onkel, til Fotlandsvåg i 2007. Sommerstid bor han fortsatt deler av tiden i Drangen.

Når det gjelder dagens drift blir hele innmarka slått hver sommer med tanke på pleie av kulturlandskapet og for å holde jorda i hevd. Deler av arealet blir benyttet til fruktdyrking, bærhage og grønnsaker, nye trær er blitt plantet de siste årene. På sikt vurderes det å bruke det resterende arealet som beite. Bruk av bygningsmassen i turistsammenheng er også en mulighet.
I 2012 ble naustet i grindverk og lemstova med sidesval restaurert ved hjelp av SMIL midler, og nå står grindløa med fjøs i kjeller for tur. Den verneverdige løa er en viktig del av et unikt tun i et urørt kulturlandskap, men utglidning av mur og grindverk er kommet så langt at dette representerer en fare for forbipasserende.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss