Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2090 Matsentralen SA - Drift og videreutvikling av Matsentralen i 2014

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 300.000 til drift og videreutvikling av Matsentralen i 2014

Matsentralen SA er en nystartet non - profitt mottakssentral for overskuddsmat, stiftet av organisasjoner som deler ut mat til trengende i Osloområdet. Medlemmer i samvirket er p.t Frelsesarmeen, Blå Kors, Kirkens Bymisjon, Pinsevennenes evangeliesenter og IOGT Norge, men alle som deler ut gratis mat til trengende er like velkommen til å motta mat fra Matsentralen.

Virksomheten åpnet dørene 2. september 2013, og allerede etter drøye fire måneder mottas og videreformidles det rundt 50 tonn mat i måneden, tilsvarende 100 000 måltider. Mer enn 10 000 mennesker i Oslo området mottar mat som er videre distribuert gratis av Matsentralen SA. Både behovet og matsvinnet er økende, og støtte fra Stiftelsen UNI vil i sin helhet gå til å gjøre Matsentralen SA rustet til å øke kapasiteten og effektiviteten i virksomheten.

Maten blir levert av matvareprodusenter, grossister, importører og detaljister, i første rekke i Oslo området men også fra andre deler av landet og fra Sverige. All mat leveres eller bringes av Matsentralen til lageret vårt i Ole Deviks vei på Alnabru i Oslo, der det registreres, kontrolleres og oppbevares etter høyeste kvalitetsprinsipper.

All maten Matsentralen mottar er å regne for svinn eller overskuddsmat for leverandørene, men er fullt ut nyttbar for våre mottakere. Den aller største andelen av maten har også god tid igjen til utløp (best før), men kan være feilmerket, være en del av en parti som er uønsket grunnet sesongmessige svingninger i etterspørselen m.m. Når det gjelder kjøtt og fisk videre distribueres kun mat som har vært korrekt behandlet.

Matsentralen er en frivillig organisasjon med p.t. tre medarbeidere som arbeider gratis, og en daglig leder som er innleid i oppstartfasen i en 50 % stilling. Tross billig arbeidskraft er det likevel forbundet kostnader med selve driften. Maten som mottas er gratis og videreformidles gratis, men det medfører utgifter til leie av lager og lagermedarbeidere, drift av kjølebil og kontorlokaler.

For å kunne videreutvikle konseptet og fortsette driften uten å spise opp egenkapitalen utover i 2014, og helst ekspandere aktivitetene både i Oslo og ellers i landet, trenges mer penger.

Man søker derfor Stiftelsen UNI om bidrag til drift og videreutvikling av Matsentralen, til et prosjekt som ikke bare er særdeles viktig for de aller fattige i landet vårt, men også en vesentlig bidragsyter av miljømessig karakter ved a redusere matsvinnet direkte.

En kortsiktig målsetning er at Matsentralen skal fungere som pilotprosjekt for andre initiativer, for å sikre gode rutiner etter utprøvd praksis i Oslo.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss