Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2089 Stiftelsen Ringsveen - Restaureing av Maristua og Dovrestua på Ringsveen

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 300.000 til restaurering av Maristua og Dovrestua på Ringsveen

Anne Marie og Jakob Weidemann bodde på bruket Ringsveen på Lillehammer fra 1968 og frem til Jakob Weidemanns død i 2001. Jakob Weidemann malte de fleste av sine største og mest kjente bilder på Ringsveen. I 1999 etablerte de Stiftelsen Ringsveen.

Weidemann reiste i alt fire eldre, tømmerbygninger på eiendommen, bl. disse Maristua, Dovrestua og stabburet. På grunn av dårlig faglig utførelse, startet forfallet tidlig, og disse bygningene var i svært dårlig stand da Stiftelsen overtok eiendommen. Stiftelsen foretok en nødvendig restaurering og begrenset modernisering av hovedhuset. Totalt har Stiftelsen utbedret bygningsmassen for mer enn en million kroner de siste årene.

Styre i stiftelsen har helt siden overtakelsen av Ringsveen, arbeidet aktivt for å finne en løsning for en restaurering av Dovrestua og Maristua. Blant annet er det i tre påfølgende år søkt om midler fra Norsk Kulturminnefond, uten at det har ført til resultater. Begrensede ressurser ble oppgitt som grunn for Kulturminnefondets avslag på søknadene.

For å fremprovosere en reaksjon fra de offentlige myndigheter, valgte stiftelsens styre å søke om riving av Maristua, Dovrestua og stabburet i 2013. Dette førte til en befaring og en uttalelse fra Fylkeskonservatoren i Oppland som følger: Jakob Weidemanns kunstnerhjem vurderes å være et kulturmiljø av nasjonal interesse. Det bør derfor være et nasjonalt ansvar å medvirke til bevaring av Ringsveen.

Selv om Fylkeskonservatoren antyder at Maristua og stabbur kan rives, mener stiftelsen med de faglige vurderinger som er gjort, at begge stuene bør og kan istandsettes av hensyn til miljøet på Ringsveen.

Prosjektet Maristua og Dovrestua er etter planen tenkt gjennomført i løpet av 2014. Begge stuene må, ifølge faglig ekspertise, tas ned og settes opp på nytt. Ferdigstillelse kan derfor tidligst skje i løpet av 2015.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss