Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2011 Setesdalsbanen - Tak over verneverdige vognkasser for smalspor 1067 mm

fikk på styremøte 05. desember 2013 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til grindbygget overbygg til vognkasser for smalspor 1067 mm ved Grovane stasjon.

Vest-Agder-museet består av ni tidligere selvstendige avdelinger og forvalter ca. 60.000 gjenstander, 228.000 fotografier og 90 bygg.

Blant objektene museet forvalter, er flere vognkasser knyttet til 1067 mm smalspor. Vognkassene (vogner hvor hjul er borte), representerer noen av de eldste bevarte smalsporede vognene i Norge, primært fra Rørosbanen og Vossebanen. Da vognene ble utrangerte, ble de overtatt av ansatte i jernbanen, som brukte dem som hytter, uthus osv. I den forbindelse ble hjul og dels rammer fjernet. På 1960- og 70-tallet ble noen av dem reddet for ettertiden, og havnet på Grovane som del av Setesdalsbanens samlinger.

1067 mm smalspor var i en lang periode «det norske normalsporet». En utfordrende topografi gjorde i starten jernbaneutbygging med normalt spor(1435 mm) for kostbart, men etter hvert ble de fleste baner i Norge ombygd til dagens «normalspor». Kun 8,3 km. Er bevart av Setesdalsbanen.

De bevarte vognkassene representerer noe unikt, og en restaurering og istandsetting bør være målet. Imidlertid, innenfor dagens økonomiske rammer, vil dette i nær fremtid ikke være realistisk. Like fullt er det viktig at vognene bevares for fremtiden. I dag er vognene satt på bukker utendørs, og museet har undersøkt ulike alternativ for sikring, men kommet til at et åpent og luftig overbygg vil være mest ressurseffektiv.

http://www.vestagdermuseet.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss