Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2002 Margrethe Koller - Restaurering av stabbur på Tømten i Vestre Toten

fikk på styremøte 05. desember 2013 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til restaurering av gammelt stabbur på Tømten i Vestre Toten

Etter en befaring i august 2013 uttaler bygningsvernrådgiver Trond S. Raddum ved Mjøsmuseet bl.a.: Tømten er en tidligere jordbrukseiendom der tunet er fraskilt jordbruksarealet, og ligger på østsida av Einafjorden. Tømten består av våningshus, driftsbygning, skåle/vognskjul og stabbur, som er det omsøkte prosjektet.

Stabburet, som er SEFRAK datert til første del av 1800-tallet er i to etasjer hvor det har vært lager for kjøtt og mel i første etasje. Korn ble lagret i andre etasje. Fundamentet, etter påvirkning av frost har seget og påført råteskader i de nederste laftestokkene som derfor må skiftes ut. Stedet har høy verneverdi som et komplett og helhetlig gårdstun der tiden har stått stille det siste halve hundreåret. Mjøsmuseet ser det som viktig å bevare hele miljøet og dette preget, ikke gjøre for mye som endrer, men teknisk nok for å holde karakteren.

Toten Bygg og Anlegg har også vært på befaring og gitt en kostnadskalkyle for strakstiltak på stabburet på Tømten. Søknad vil også gå til Norsk Kulturminnefond.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss