Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1876 Handelsstedet Tåvær - El. anlegg og piper

fikk på styremøte 6. juni 2013 i Stiftelsen UNI kr. 150.000 øremerket montering og utstyr til oppgradering av elektrisk anlegg samt rehabilitering av 3 piper for generell brannsikring av hovedbygningen på Handelsstedet Tåvær

Tåvær er en del av verdensarv området i Vega kommune. Øya har hatt tre husstander, og var bebodd frem til 1985. Handelsstedet består av 6 hus: Hovedhus fra 1880, butikk/postkontor fra 1910, uthus fra 1920, eldhus fra 1850 i tillegg til fjøs, brygge, kai og hus for aggregat.

Hele været er av stor kulturhistorisk interesse og er SEFRAK-listet.
Nordland fylkeskommune har nylig gjennomført en kulturminneregistrering av et utvalg av nasjonalt og regionalt viktige kulturminner i fem kommuner, og Tåvær er ett av disse anleggene.

Bygningsmassen er i dårlig forfatning og det er behov for omfattende rehabilitering.

Handelsstedet fikk nye eiere høsten 2012 og er i dag et sameie med 4 deltagere. Været er kjøpt på ideelt grunnlag for å sikre at anlegget blir tatt vare på, renovert og utviklet til bevaring som kulturminne.

I første omgang er planen å rehabilitere hovedhuset både utvendig og innvendig i løpet av 2013/2014 i samarbeid med Helgeland museum og fylkesantikvaren. Frem i tid er det også planer om å lage overnattingsmuligheter for turister i sommersesongen.

Det er søkt Nordland fylke og Kulturminnefondet om midler som ikke har hjemmel til å bidra økonomisk til brannsikring eller modernisering av elektrisk anlegg.
Aggregatet og aggregat-huset samt det elektriske anlegget i hovedhuset er i svært dårlig forfatning, og rehabilitering er derfor påkrevet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss