Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1846 Heidi Vallestad - Storehuset fra Eldalen

fikk på styremøte 6. juni 2013 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til antikvarisk istandsetting av storehuset fra Eldalen

Flatheim er et småbruk i Viksdalen i Sogn og Fjordane
Vertskapet på småbruket er Heidi og Sigurd Vallestad med 5 egne barn i alderen 10-23. Heidi er utdannet spesialsykepleier og Sigurd er utdannet innenfor transport og landbruk.

I 2011 fikk garden status som 4H-gard som er et åpent gårdsanlegg som tar imot barn, unge og voksne til pedagogisk tilrettelagt besøk. Norge har ca. 25 4H-garder med ulike størrelser, driftsmåter og eierskap.

Flatheim har lang historie med turisme og hadde pensjonatdrift frem til midt på 1990-tallet, noe familien ønsker å videreføre.

Nå har de kjøpt et gammelt tømmerhus som de ønsker å flytte til gården for å få plass til flere overnattingsgjester men også til festlokale/møtelokale. Tidligere eier hadde ikke maktet vedlikehold av bygningen som hadde stått med store hull i taket over flere år. Fylkeskommunen og Riksantikvaren har vært vurdert som svært verneverdig og høsten 2012 ble det foretatt en dendrokronologisk undersøkelse av den eldste delen av bygningen som viser dateringer tilbake til 1572-73. På denne bakgrunn har fylkeskommunen godkjent flytting da huset ellers vil gått tapt.

Storehuset er bygd opp av to tømmerkasser i en og en halv etasje, og bygningstypen var vanlig på store garder på 1800-tallet. Det finnes svært få bygningshistoriske eksemplar av denne type bygg i regionen.

Restaureringsleder for freda bygg i Sogn og Fjordane mener at skadeomfanget er betydelig, men overkommelig når bygningen demonteres. Generelt er materialkvaliteten som er benyttet i konstruksjonen så god at det har berget bygningen i dette tilfelle. Han anmoder derfor eier å søke eksterne midler til en antikvarisk gjenoppsetting og restaurering og beklager at fylkeskommunen ikke har egne midler til å tildele dette prosjektet med slike høye kulturminneverdier.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss